Κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και απειλητικής για τη ζωή αντίδρασης από δύο προϊόντα που πωλούνται από την Γερμανική αλυσίδα Lidl στην Ιρλανδία.
Δύο νέες ανακλήσεις τροφίμων που ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών ανακοινώθηκαν από τις αρχές της Ιρλανδίας και πωλούνται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Η μία ανάκληση αφορά σε φτερούγες κοτόπουλου, που είναι μολυσμένες με το βακτήριο Listeria monocytogenes, που μπορεί να προκαλέσει από ήπια λοίμωξη τα συμπτώματα της οποίας μοιάζουν με γρίπη, έως και πιο σοβαρή ασθένεια με σοβαρές επιπλοκές. Πρόκειται για το προϊόν Glensallagh Salt & Chilli Roast Chicken Wings των 350 gr με κωδικό παρτίδας 051124RC.
- Δείτε επίσης: Ψωμί του τοστ: “Θερμό επεισόδιο” μεταξύ Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκος – Προσφυγή στο ΣΕΕ
- Δείτε επίσης: Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση
Η άλλη ανάκληση έγινε στο προϊόν τούρτα Cheesecakes Lidl Deluxe, με κωδικό παρτίδας 12/06/2025. Η τούρτα περιέχει αλλεργιογόνα που δεν αναγράφονται στην ετικέτα (γλουτένη, αυγά, σόγια, γάλα) ενώ ταυτόχρονα εκδόθηκε και δεύτερη ανάκληση για το ίδιο προϊόν καθώς τα συστατικά της παραπάνω πρόσθετης παρτίδας κατεψυγμένου Deluxe White Chocolate & Berry Cheesecake δεν φέρουν ετικέτα στα Αγγλικά. Αυτό μπορεί να καταστήσει την παρτίδα μη ασφαλή για καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στο σιτάρι, το αυγό, τη σόγια ή το γάλα.
Πολύ πρόσφατες είναι οι ανακλήσεις από τον Γερμανικό κολοσσό σουπερμάρκετ Lidl Τσεχίας κέικ με παρουσία φιστικιών πολλαπλάσια από αυτή που μπορεί να εισχωρήσει μέσω της λεγόμενης ακούσιας διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα Lidl Ιταλίας πρόσφατα ανακάλεσαν λουκάνικα στα οποία δεν αναγραφόταν ότι περιέχεουν γάλα και αυγά, τα Lidl US ανακάλεσαν 2.000 συσκευασίες ψωμιού λόγω μη δηλωθέντων αλλεργιογόνων, όπως και μακαρόν και, τα Lidl Φινλανδίας, απέσυραν έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα κοτόπουλο λόγω ανεπαρκών σημάνσεων συσκευασίας, όσον αφορά στα αλλεργιογόνα. Επίσης τα Lidl Αυστρίας και Γερμανίας ανακάλεσαν βούτυρο αμυγδάλου που περιείχε φιστίκια χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακάλεσε σούπα κοτόπουλο με λαχανικά με αδήλωτη γλουτένη. Και τα Lidl στη Γερμανία ανακάλεσαν έτοιμο κοτόπουλο με μανιτάρια και ζυμαρικά λόγω παρουσία σουσαμιού!
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπή στο δικαστικό σίριαλ με γνωστή μάρκα – Παραπλανεί ή όχι τους καταναλωτές;
- Δείτε επίσης: Οι “σαβούρες” των Χριστουγέννων – Τρώμε γλυκά και σοκολάτες προηγούμενων ετών
Οι κίνδυνοι της Λιστέρια
Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο). Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, σοβαρό πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση λοιμώξεων από Listeria, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες.
Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν ως χαλασμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Όποιος έχει φάει οποιοδήποτε προϊόν που έχει ανακληθεί και έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από Listeria θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική θεραπεία και να ενημερώσει τους γιατρούς του σχετικά με την πιθανή έκθεση στη Listeria.
- Δείτε ακόμη: Μέλι: «Τεράστια απάτη» στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – Το νοθεύουν με φθηνό σιρόπι ζάχαρης
Η “μάστιγα” των αδήλωτων αλλεργιογόνων
Οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων με αποτέλεσμα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποια συστατικά, να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή τους αλλεργικής αντίδρασης, έχουν γίνει η νέα «μάστιγα» της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και των αλλεργικών καταναλωτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα αλλεργιογόνο είναι ο κύριος ένοχος πίσω από τις ανακλήσεις προϊόντων διατροφής, και έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση σε αυτά τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Μόνο στη Βρετανία σημειώνονται περίπου δέκα θάνατοι κάθε χρόνο λόγω αναφυλαξίας που προκαλείται από τρόφιμα, κυρίως από αδήλωτα αλλεργιογόνα συστατικών.
- Διαβάστε ακόμη: Κάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;
Σε μελέτη του 2021 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αλλεργιογόνων σε 208 προϊόντα και 28 παρουσίασαν αδήλωτα αλλεργιογόνα. Σχεδόν τα μισά από τα latte σόγιας είχαν πρωτεΐνη γάλακτος και περίπου το ένα τέταρτο των προϊόντων ψωμιού είχαν αλλεργιογόνα που δεν δηλώθηκαν στην ετικέτα, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σόγια.
- Δείτε επίσης: Πείραμα: Ποια μέθοδος μαγειρέματος μολύνει περισσότερο τον αέρα στο σπίτι δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας
- Δείτε επίσης: Γάλα από μηχανές καφέ: Τι γίνεται με τα μικρόβια;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.