Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί του τοστ: Τέλος στην κόντρα Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκου – Η απόφαση του ΣΕΕ

ΑρχικήΝέαmarketingΨωμί του τοστ: Τέλος στην κόντρα Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκου - Η απόφαση του ΣΕΕ
spot_img

Τι αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) αφού αξιολόγησε όλα τα στοιχεία σχετικά με 3 ισχυρισμούς που αμφισβητήθηκαν από την Elbisco (ELITE, ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΒΟΣΙΝΑΚΗ FORMA) αναφορικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες για το ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΨΩΜΙ ΤΟΣΤ (ΣΤΑΡΕΝΙΟ) και ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΨΩΜΙ ΤΟΣΤ (ΨΙΧΑ ΣΤΑΡΕΝΙΟ), αλλά και το σκεπτικό της απόφασης της Πρωτοβάθμιας επιτροπής, αποφάσισε ότι μόνος ένας εκ των τριών διαφημιστικών ισχυρισμών προσκρούει σε άρθρα του ΕΚΔ-Ε και πρέπει να τροποποιηθεί. Ουσιατικά, δηλαδή, υιοθέτησε την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής.

Σύμφωνα με την απόφαση: «Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας, όπως προβλέπεται από τον
Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας και τον Κανονισμό Λειτουργίας, εξέτασε την υπό έλεγχο επικοινωνία και έλαβε γνώση της αίτησης επανελέγχου και των στοιχείων που κατατέθηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, ομόφωνα, συμφωνεί με το σκεπτικό και την Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής.

Ο λόγος της κόντρας και το σκεπτικό της απόφασης

Οι διαφημιστικοί ισχυρισμοί που αμφισβητήθηκαν από την Elbisco ήταν οι εξής:

  • «Στα τρόφιμα μόνο αν δεν έχεις συντηρητικά μπορείς και να το γράφεις. Ψωμί για τοστ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ. Το μόνο που το γράφει»
  • «Δεν ξέρουμε τι άποψη έχετε για τα συντηρητικά στο τοστ. Εμείς πάντως δεν έχουμε. Συντηρητικά. Όχι άποψη» και
  • «Παλιά στο ψωμί δε χωρούσαν συντηρητικά. Η δική μας συνταγή κρατάει από παλιά».

Όσον αφορά στον πρώτο ισχυρισμό «Στα τρόφιμα μόνο αν δεν έχεις συντηρητικά μπορείς και να το γράφεις. Ψωμί για τοστ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ. Το μόνο που το γράφει», η Επιτροπή αποφάσισε ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση, προσκρούει στα άρθρα 5 και 6 του ΕΚΔ-Ε και πρέπει να τροποποιηθεί επειδή «δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς, διότι υπάρχει στην αγορά και άλλο προϊόν που ανήκει ακριβώς στην ίδια κατηγορία (ψωμί σε φέτες), της μάρκας ΚΑΤΣΕΛΗΣ και με την ονομασία ΤΟΣΤ – επομένως πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ψωμί για τοστ – το οποίο επίσης είναι (και γράφει στη συσκευασία του ότι είναι) χωρίς συντηρητικά. Η προθεσμία για τη σχετική τροποποίηση ορίσθηκε στις 3 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι πρέπει να προσέχετε στο ζεστό κρασί

Για τον δεύτερο ισχυρισμό η Επιτροπή αποφάνθηκε πως κινείται εντός των ορίων της διαφημιστικής δημιουργικότητας και δεν προσκρούει στις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απόφασης, ο υπό κρίση ισχυρισμός «Δεν ξέρουμε τι άποψη έχετε για τα συντηρητικά στο τοστ. Εμείς πάντως δεν έχουμε. Συντηρητικά. Όχι άποψη» επικοινωνεί το γεγονός ότι το διαφημιζόμενο προϊόν δεν περιέχει συντηρητικά (που σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε), χωρίς να απαξιώνει ή να προκαλεί φόβο για άλλα προϊόντα.

Ο τρίτος ισχυρισμός «Παλιά στο ψωμί δε χωρούσαν συντηρητικά. Η δική μας συνταγή κρατάει από παλιά», σύμφωνα με το ΣΕΕ, τεκμηριώθηκε επαρκώς καθώς, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν, τα συστατικά του διαφημιζόμενου προϊόντος είναι τα ίδια με την αρχική συνταγή του, στην οποία δεν υπήρχαν συντηρητικά. Το γεγονός ότι ως βιομηχανοποιημένο, πλέον, προϊόν υποβάλλεται σε διαδικασία παστερίωσης, προκειμένου να συντηρηθεί δεν καθιστά – κατά την ομόφωνη κρίση της Επιτροπής – τον παραπάνω ισχυρισμό παραπλανητικό. Ως εκ τούτου η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι ο υπό έλεγχο ισχυρισμός δεν προσκρούει στις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο