Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
33.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μέθοδος για τον εντοπισμό τροφιμογενών παθογόνων ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα μέθοδος για τον εντοπισμό τροφιμογενών παθογόνων ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις στα τρόφιμα
spot_img

Πώς ένα μικροσκοπικό τσιπ μπορεί να κάνει το φαγητό σας ασφαλέστερο από ποτέ.

Κάθε τόσο, ένα προϊόν διατροφής ανακαλείται λόγω κάποιου είδους μόλυνσης. Για τους καταναλωτές τέτοιων προϊόντων, η ανάκληση μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια και την αξιοπιστία του τι τρώνε και πίνουν. Σε πολλές περιπτώσεις, μια ανάκληση θα γίνει πολύ αργά και δεν θα προλάβει να αποτρέψει ασθένειες και τροφικές δηλητηριάσεις.

Παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων να καταπολεμήσει τα παθογόνα, τα προϊόντα εξακολουθούν να είναι μολυσμένα και οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν. Μεγάλο μέρος του προβλήματος πηγάζει από τα διαθέσιμα εργαλεία για τον έλεγχο για επιβλαβή παθογόνα, τα οποία συχνά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για την προστασία του κοινού.

Στο AIP Advances, από την AIP Publishing, ερευνητές από το Guangdong University of Technology και το Pudong New District People’s Hospital ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό τροφιμογενών παθογόνων που είναι ταχύτερη, φθηνότερη και πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνική τους μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες ελέγχου και να κρατήσει τα μολυσμένα τρόφιμα μακριά από τα χέρια των καταναλωτών.

Ακόμη και με την καλύτερη μέθοδο ανίχνευσης, η εύρεση μολυσματικών παθογόνων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Η ανίχνευση αυτών των παθογόνων είναι δύσκολη, λόγω της ποικιλόμορφης φύσης τους και των διαφόρων περιβαλλόντων στα οποία μπορούν να ευδοκιμήσουν», δήλωσε ο συγγραφέας Silu Feng. «Επιπλέον, οι χαμηλές συγκεντρώσεις παθογόνων σε μεγάλα δείγματα τροφίμων, η παρουσία παρόμοιων μη παθογόνων οργανισμών και η σύνθετη φύση διαφορετικών τύπων τροφίμων καθιστούν δύσκολη την ακριβή και γρήγορη ανίχνευση».

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τσιπ με τέσσερις διακριτές περιοχές, ικανό να ελέγχει γρήγορα την παρουσία πολλαπλών παθογόνων ταυτόχρονα. Πίστωση: Feng et al.

Υπάρχουν ήδη υπάρχουσες μέθοδοι ανίχνευσης, όπως η κυτταρική καλλιέργεια και ο προσδιορισμός αλληλουχίας DNA, αλλά είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί διεξοδικά κάθε παρτίδα φαγητού, επομένως ορισμένοι ρύποι αναπόφευκτα διολισθαίνουν.

«Συνολικά, αυτές οι μέθοδοι αντιμετωπίζουν περιορισμούς όπως μεγάλους χρόνους αποτελεσμάτων, την ανάγκη για εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό και προκλήσεις στον εντοπισμό πολλαπλών παθογόνων παραγόντων ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτιωμένες τεχνικές ανίχνευσης», δήλωσε ο Feng.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, σχεδιάζοντας ένα μικρορευστοποιητικό τσιπ που χρησιμοποιεί φως για να ανιχνεύει πολλαπλούς τύπους παθογόνων ταυτόχρονα. Το τσιπ τους δημιουργείται χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση, καθιστώντας εύκολη την κατασκευή σε μεγάλες ποσότητες και την τροποποίηση για να στοχεύουν συγκεκριμένα παθογόνα.

Το τσιπ χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, καθένα από τα οποία είναι προσαρμοσμένο για να ανιχνεύει ένα συγκεκριμένο παθογόνο. Εάν αυτό το παθογόνο υπάρχει στο δείγμα, θα συνδεθεί σε μια επιφάνεια ανίχνευσης και θα αλλάξει τις οπτικές του ιδιότητες. Αυτή η διάταξη επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν αρκετά κοινά βακτήρια, όπως το E. coli, τη σαλμονέλα, τη λιστέρια και το S. aureus, γρήγορα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.

«Αυτή η μέθοδος μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να ανιχνεύσει πολλά διαφορετικά παθογόνα και τα αποτελέσματα ανίχνευσης είναι εύκολο να ερμηνευτούν, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα ανίχνευσης», δήλωσε ο Feng.

Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει να αναπτύσσει τη συσκευή της για να την κάνει ακόμα πιο εφαρμόσιμη για τον έλεγχο τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μούχλα του μπλε τυριού που προστατεύει από τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο σύνθεσης μιας ένωσης του μπλε τυριού που έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα