Δύο ανακλήσεις σε LIDL στην Ιταλία και τη Γαλλία – Παράβαση του κανονισμού 1169 της ΕΕ
Ψημένο στήθος κοτόπουλου ανακαλεί η αλυσίδα LIDL στην Ιταλία με τη σύσταση στους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα, αλλά και να διαδώσουν την είδηση εάν η ανάκληση επηρεάζει άλλα άτομα. Το πρόβλημα που ανακαλύφθηκε μετά από αυτοέλεγχο της εταιρείας είναι ότι η συσκευασία του ψημένου κοτόπουλου δεν αναγράφει ότι περιέχει αυγό, και αυτό συνιστά σοβαρό κίνδυνο για όσους είναι αλλεργικοί στα αυγά.
Πρόκειται για το προϊόν “Dal Salumiere” και ανακαλούνται οι παρτίδες με ημερομηνίες λήξης 1/5/2025 16/04/2025 και λήξη 31/03/2025 και EAN: 20686536 και 4056489721628. Το προϊόν συσκευάστηκε στο εργοστάσιο της Forno d’Oro Srl, στη via Sila 1/A, 36033 Isola Vicentina (VI) [Σφραγίδα IT F1M1S CE]. Και η αλυσίδα Lidl στη Γαλλία ανακάλεσε το προϊόν Τερίνα φασιανού με φουντούκια λόγω αδήλωτου αλλεργιογόνου και πιο συγκεκριμένα η συσκευασία δεν ανέφερε ότι περιέχει γάλα και φουντούκια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση ποτηριών τίγκα σε δηλητηριώδη μόλυβδο – Πώς θα καταλάβεις αν τα ποτήρια σου περιέχουν την επικίνδυνη ουσία
Υπάρχει μια ποικιλία κινδύνων που αντιμετωπίζουν τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε τροφικές αλλεργίες που κυμαίνονται από πολύ ήπια συμπτώματα έως θάνατο, ανάλογα με τους παράγοντες του ασθενούς, το επίπεδο ευαισθησίας και την ποσότητα που καταναλώνεται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι αεροπορικές εταιρείες με το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό και ποτό κατά την πτήση, τους τελευταίους 12 μήνες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να κοιτάμε την πίσω πλευρά στο κουτί των τροφίμων που αγοράζουμε και όχι την μπροστινή; – Διατροφολόγος εξηγεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε 10 χώρες για το υποκατάστατο αυγού που χρησιμοποιείται για επάλειψη – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Ειδοποίηση RASFF
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός ΕΕ αριθ. 1169/2011) απαιτεί να παρέχονται πάντα στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μη προσυσκευασμένων τροφίμων. Αυτός ο κανονισμός απαιτεί την ένδειξη της παρουσίας των 14 ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες όταν ενσωματώνονται στα τρόφιμα ως συστατικά. Ο κατάλογος των αλλεργιογόνων έχει καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και περιλαμβάνει Δημητριακά, Καρκινοειδή, Αυγά , Ψάρια, Φιστίκια, Σόγια, Γάλα , Ξηρούς καρπούς, Σέλινο, Μουστάρδα, Σουσάμι, Διοξείδιο του θείου και θειώδη, Λούπινο και Μαλάκια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι αεροπορικές εταιρείες με το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό και ποτό κατά την πτήση, τους τελευταίους 12 μήνες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλήρες γάλα: Ποιοι και γιατί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο από το γάλα χαμηλών λιπαρών;
Η υποχρεωτική ένδειξη αλλεργιογόνων ενώσεων στις ετικέτες είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ασθενείς ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αλλεργιογόνα στις συνθέσεις τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων αυξάνεται και δεν περιέχει πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο για τους αλλεργικούς ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ τα προϊόντα διατροφής με εσφαλμένη επισήμανση θεωρούνται νοθευμένα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φακές: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στο μαγείρεμα
Ο Κώδικας Πρακτικής του Codex Alimentarius για τη διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων για τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων (CXC 80-2020) αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής 2022/C 355/01 της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων. Η ανακοίνωση καλύπτει τις Ορθές Πρακτικές και τις διαδικασίες Υγιεινής που βασίζονται στις αρχές της Ανάλυσης Κινδύνων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) και περιλάμβανε τη σημασία της μείωσης των κινδύνων από αλλεργιογόνα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.