Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο περιστατικό σαλμονέλας σε σουσάμι από την Τουρκία – Η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρώπη για σοβαρό κίνδυνο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέο περιστατικό σαλμονέλας σε σουσάμι από την Τουρκία - Η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρώπη για σοβαρό κίνδυνο
spot_img

Σουσάμι προέλευσης Τουρκίας, μολυσμένο με σαλμονέλα, εντόπισαν οι αρχές κατά τη δειγματοληπτικού διάρκεια ελέγχου στα σύνορα.

Για άλλη μία φορά οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Μετά από έλεγχο του φορτίου στα σύνορα και αναλύσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

- Advertisement -

Η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους. Η παρουσία της στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και άλλα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα παρουσιάζουν συχνά πυρετό, διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. 

Το μολυσμένο προϊόν δεσμεύτηκε και σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο παράθυρο του RASFF η Ελλάδα θα προχωρήσει σε Φυσική και θερμική επεξεργασία του φορτίου.

Η φυσική και θερμική επεξεργασία μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τη Salmonella στο σουσάμι, αλλά η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Θερμική Επεξεργασία (Heat Treatment)

Η Salmonella είναι θερμοευαίσθητο βακτήριο, επομένως η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να τη σκοτώσει. Ορισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • Ξηρή Θέρμανση: Θερμική επεξεργασία του σουσαμιού στους 90-100°C για 10-30 λεπτά μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σαλμονέλα.
  • Θερμική επεξεργασία με ατμό: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση χωρίς να αλλοιώσει τη γεύση και την ποιότητα του προϊόντος.
  • Ψήσιμο: Όταν το σουσάμι χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ταχίνι ή παστέλι, η θερμότητα κατά τη διαδικασία ψησίματος μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια.

Φυσικές Μέθοδοι

  • Υψηλή πίεση (High-Pressure Processing – HPP): Μπορεί να μειώσει τη σαλμονέλα χωρίς να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
  • Ακτινοβόληση (Irradiation): Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για την εξάλειψη παθογόνων όπως η σαλμονέλα, αλλά δεν είναι αποδεκτή σε όλες τις αγορές λόγω κανονισμών.

Η θερμική επεξεργασία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την εξάλειψη της Salmonella από το σουσάμι. Ωστόσο, αν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, οι κανονισμοί ασφάλειας τροφίμων συνήθως απαιτούν την απόσυρση του προϊόντος για την αποφυγή κινδύνων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα