Σουσάμι προέλευσης Τουρκίας, μολυσμένο με σαλμονέλα, εντόπισαν οι αρχές κατά τη δειγματοληπτικού διάρκεια ελέγχου στα σύνορα.
Για άλλη μία φορά οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Μετά από έλεγχο του φορτίου στα σύνορα και αναλύσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
Η σαλμονέλα είναι ένα παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους. Η παρουσία της στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα ή ηλικιωμένα άτομα και άλλα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα παρουσιάζουν συχνά πυρετό, διάρροια (που μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! 23χρονη υπάλληλος ουρούσε σε τρόφιμα παντοπωλείου και ανέβαζε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αλεύρι για όλες τις χρήσεις που μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό – ουραιμικό σύνδρομο
Το μολυσμένο προϊόν δεσμεύτηκε και σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο παράθυρο του RASFF η Ελλάδα θα προχωρήσει σε Φυσική και θερμική επεξεργασία του φορτίου.
Η φυσική και θερμική επεξεργασία μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τη Salmonella στο σουσάμι, αλλά η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πιτυρίδα και φαγούρα στο κεφάλι; Αυτό είναι το τρόφιμο που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα και θα βελτιώσει το τριχωτό
Θερμική Επεξεργασία (Heat Treatment)
Η Salmonella είναι θερμοευαίσθητο βακτήριο, επομένως η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να τη σκοτώσει. Ορισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν:
- Ξηρή Θέρμανση: Θερμική επεξεργασία του σουσαμιού στους 90-100°C για 10-30 λεπτά μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σαλμονέλα.
- Θερμική επεξεργασία με ατμό: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση χωρίς να αλλοιώσει τη γεύση και την ποιότητα του προϊόντος.
- Ψήσιμο: Όταν το σουσάμι χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ταχίνι ή παστέλι, η θερμότητα κατά τη διαδικασία ψησίματος μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που δεν πάει το μυαλό μας ότι μπορούν να μας … δηλητηριάσουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακλήθηκαν 137 κιλά σάντουιτς – Το σοβαρό λάθος που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατανωλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντόνατς τίγκα στη ζάχαρη και τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Τι έδειξε εργαστηριακός έλεγχος
Φυσικές Μέθοδοι
- Υψηλή πίεση (High-Pressure Processing – HPP): Μπορεί να μειώσει τη σαλμονέλα χωρίς να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
- Ακτινοβόληση (Irradiation): Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για την εξάλειψη παθογόνων όπως η σαλμονέλα, αλλά δεν είναι αποδεκτή σε όλες τις αγορές λόγω κανονισμών.
Η θερμική επεξεργασία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την εξάλειψη της Salmonella από το σουσάμι. Ωστόσο, αν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, οι κανονισμοί ασφάλειας τροφίμων συνήθως απαιτούν την απόσυρση του προϊόντος για την αποφυγή κινδύνων.