Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ ζητά δεδομένα μυκοτοξίνης σε φιστίκια, δημητριακά και μπαχαρικά

ΑρχικήΝέαΟ ΠΟΥ ζητά δεδομένα μυκοτοξίνης σε φιστίκια, δημητριακά και μπαχαρικά
spot_img

cibum team

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναζητά δεδομένα σχετικά με ορισμένες μυκοτοξίνες σε διαφορετικά προϊόντα διατροφής.

Η πρώτη πρόσκληση πληροφόρησης καλύπτει την αφλατοξίνη σε δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά. Αυτό περιλαμβάνει κόκκους αραβοσίτου, αλεύρι, σιμιγδάλι και νιφάδες καλαμποκιού, αποφλοιωμένο και κόκκος σόργου που προορίζονται για περαιτέρω επεξεργασία.

Ζητούνται επίσης δεδομένα για τις ολικές αφλατοξίνες σε τρόφιμα με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά.

Μια σύνοδος της Επιτροπής Codex on Containants in Foods συμφώνησε να δημιουργηθεί μια διαδικτυακήή ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη Βραζιλία για τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων (ML) αφλατοξίνης για αυτά τα στοιχεία που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής το 2022.

Οι πληροφορίες που υποβάλλονται πρέπει να καλύπτουν τα τελευταία 10 χρόνια και πρέπει να γίνονται μέσω της βάσης δεδομένων του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος (GEMS). Τα δεδομένα που έχουν ήδη αποσταλεί στη βάση δεδομένων τροφίμων GEMS δεν χρειάζεται να υποβληθούν εκ νέου.

Όσοι υποβάλλουν δεδομένα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το όριο ποσοτικοποίησης (LOQ) και το όριο ανίχνευσης (LOD) αναλυτικών μεθόδων, να διαφοροποιούν τρόφιμα ή ζωοτροφές καλαμποκιού,  πληροφορίες για τον προσδιορισμό δειγμάτων όπως σειριακούς αριθμούς και χώρα προέλευσης για τα εισαγόμενα τρόφιμα.

Η δεύτερη κλήση αφορά ολικές αφλατοξίνες σε έτοιμα προς κατανάλωση φιστίκια και ορισμένα μπαχαρικά και συνολική ωχρατοξίνη Α σε ορισμένα μπαχαρικά.

Η ίδια σύνοδος της Επιτροπής Codex on Containants in Foods δημιούργησε άλλη διαδικτυακή ομάδα εργασίας με επικεφαλής την Ινδία για να καθορίσει τα μέγιστα επίπεδα για τις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω. Θα εξεταστούν από την επιτροπή στην επόμενη συνεδρίασή της το 2022.

Απαιτούνται δεδομένα για τις συνολικές αφλατοξίνες σε φιστίκια έτοιμα για κατανάλωση, μοσχοκάρυδο, αποξηραμένο τσίλι, πάπρικα, τζίντζερ, πιπέρι και κουρκούμη. Ο κατάλογος είναι ο ίδιος για το Ochratoxin A εκτός από τα φυστίκια RTE. Οι υποβολές πρέπει να καλύπτουν την τελευταία δεκαετία και πρέπει να αποστέλλονται μέσω της βάσης δεδομένων GEMS.

Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το εάν ένα τρόφιμο είναι φρέσκο ​​ή μεταποιημένο και εάν, έχει υποστεί ζύμωση, αποξηραθεί, αφυδατωθεί ή βράσει και αν έχει αναλυθεί μαγειρεμένο ή ωμό. Η προθεσμία υποβολής δεδομένων είναι η 15 Οκτωβρίου 2021.

Ο ΠΟΥ ζήτησε επίσης στοιχεία για δύο βαρέα μέταλλα σε μια σειρά τύπων τροφίμων με την ίδια προθεσμία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο