ΑρχικήΝέαΟδηγός επιτήρησης της EFSA για το παρασιτικό φυτό «νάνος γκι»

Οδηγός επιτήρησης της EFSA για το παρασιτικό φυτό «νάνος γκι»

3 λεπτά ανάγνωσης

Η ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων (EFSA) εξέδωσε αναλυτική κάρτα επιτήρησης για το γένος Arceuthobium που αποτελεί παράσιτο καραντίνας και δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια αναλυτική κάρτα επιτήρησης για τα μη ενωσιακά είδη του γένους Arceuthobium spp. τα οποία είναι γνωστά ως «νάνοι γκι» dwarf mistletoes. Η έκδοση αυτή έγινε κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να καθοδηγήσει τα κράτη μέλη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή έρευνας κινδύνου για το φυτικό αυτό παράσιτο καραντίνας.

- Advertisement -

Τα είδη Arceuthobium είναι υποχρεωτικά παράσιτα που χρειάζονται έναν ξενιστή για να επιβιώσουν. Αναπαράγονται μόνο με σπόρους οι οποίοι εκτοξεύονται με δύναμη και μπορούν να διασπαρθούν σε απόσταση 14 έως 16 μέτρων ή πολύ πιο μακριά μέσω ζωικών φορέων. Το στάδιο της μόλυνσης είναι αρχικά ενδοφυτικό δηλαδή εντός του φυτού και μπορεί να διαρκέσει από δύο έως πέντε χρόνια μέχρι να εμφανιστούν οι βλαστοί. Ολόκληρη η διαδικασία από την εγκατάσταση μέχρι την παραγωγή του πρώτου σπόρου μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια συνήθως λιγότερο από μία δεκαετία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο βρεφικό γάλα: Τα 15 έφθασαν τα μωρά με αλλαντίαση – Καθολική ανάκληση των προϊόντων της εταιρείας

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το επικίνδυνο συστατικό που έβγαλε απαγορευτικό σε cheesecake και μπακλαβά – Τσουνάμι ανακλήσεων

Ο βασικός κίνδυνος διασποράς σχετίζεται με το διεθνές εμπόριο ζώντων φυτών ξενιστών τμημάτων φυτών ή ξυλείας. Τα μη ενωσιακά είδη του Arceuthobium είναι ενωσιακά παράσιτα καραντίνας καθώς δεν είναι γνωστό ότι υπάρχουν στην επικράτεια της ΕΕ.

Η κάρτα της EFSA παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το «τι πού πότε και πώς» πρέπει να διενεργηθούν οι έρευνες επιτήρησης. Ο κύριος στόχος είναι οι ξενιστές του παρασίτου οι οποίοι περιλαμβάνουν αρκετά είδη κωνοφόρων όπως τα γένη Abies, Juniperus, Larix, Picea, Pinus, Pseudotsuga και Tsuga. Τα γένη αυτά απαντώνται ευρέως στην ΕΕ κυρίως σε δάση και αστικές πράσινες περιοχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο και κατάσχεση των ζώων στο μεγάλο εργοστάσιο εκτροφής χοίρων μετά τις αποκαλύψεις για άθλιες συνθήκες [Σκληρές εικόνες]

Η κλιματική καταλληλότητα δεν θεωρείται περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση του παρασίτου στην ΕΕ καθώς τα είδη Arceuthobium απαντώνται σε ένα ευρύ φάσμα κλιμάτων σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική Αφρική και την περιοχή των Ιμαλαΐων. Για την ανίχνευση της μόλυνσης συνιστάται οπτική εξέταση των βλαστών στους ξενιστές ενώ για την ταυτοποίηση σε επίπεδο είδους κρίσιμη θεωρείται η χρήση μοριακών τεχνικών.

Το φυτικό παράσιτο υπόκειται σε κανονιστικούς περιορισμούς. Ισχύουν απαγορεύσεις και απαιτήσεις για τους ξενιστές του και τα συναφή εμπορεύματα. Για παράδειγμα η εισαγωγή φυτών κωνοφόρων όπως τα Abies και Pinus από ορισμένες τρίτες χώρες απαγορεύεται ή απαιτείται φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό. Η κάρτα της EFSA αποτελεί μέρος μιας εργαλειοθήκης που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στον σχεδιασμό έρευνας φυτοϋγειονομικού κινδύνου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.

Ελλάδα: Έξι έφηβοι με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Νοσοκομείο Κατερίνης – Είχαν φάει σάντουιτς με κοτόπουλο

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν οι έξι μαθητές από την Πετρόστρουγκα του Ολύμπου και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.