Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

OHE: Με νέο πρόγραμμα ο FAO βοηθά χώρες σε δείκτες ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαOHE: Με νέο πρόγραμμα ο FAO βοηθά χώρες σε δείκτες ασφάλειας τροφίμων
spot_img

cibum team

Αρκετές χώρες στην Ασία ζήτησαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) να παράσχει οδηγίες για την ανάπτυξη δεικτών για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το πιλοτικό έργο έχει υποστηρίξει τη δυνατότητα χρήσης δεικτών ασφάλειας τροφίμων για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου, αλλά διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών.

Οι τέσσερις χώρες που συμμετέχουν είναι το Μπουτάν, η Κίνα, οι Νήσοι Κουκ και οι Φιλιππίνες. Διαφέρουν ως προς τις δυνατότητές τους και επιλέχθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να δείξουν πώς τέτοιοι δείκτες είναι μια προσέγγιση που μπορεί να διευρυνθεί κατά περίπτωση. Τα ευρήματα του έργου δημοσιεύθηκαν πριν από τη διεξαγωγή ενός διαδικτυακού σεμιναρίου για την προσθήκη ενός δείκτη ασφάλειας των τροφίμων στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης.

Χρησιμοποιώντας δείκτες, μπορούν να συγκεντρωθούν δεδομένα που παρέχουν στοιχεία για δράση, για την κατανομή πόρων, τον εντοπισμό κενών, τη μέτρηση των επιτευγμάτων και της προόδου και τη στήριξη των προτάσεων του έργου για βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων

Ο οδηγός του FAO λέει ότι τυποποιημένα σύνολα συγκεκριμένων δεικτών ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τις περίπλοκες καταστάσεις ασφάλειας των τροφίμων σε διαφορετικούς εθνικούς διαγωνισμούς. Ο FAO απαρίθμησε σε 40 τομείς, δείκτες σχετικούς με την Ασία, όπως εμπόριο, εμπιστοσύνη του κοινού, ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, επιθεώρηση, πιστοποίηση και δοκιμές και ανάλυση.

Ο FAO είπε ότι οι δείκτες που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές χώρες δεν πρέπει να συγκρίνονται και δεν αποτελούν σύστημα βαθμολογίας ή σημείο αναφοράς για συγκρίσεις χωρών. Για παράδειγμα, σε μια χώρα, ο αριθμός των περιπτώσεων σαλμονέλλωσης και λιστερίωσης που αναφέρθηκαν επιλέχθηκε ως παράμετρος, αλλά δεν κατέληξε σε συμπεράσματα, καθώς περισσότερες περιπτώσεις συσχετίστηκαν με περισσότερα δείγματα. Μια άλλη χώρα επιθυμούσε να αυξήσει τον αριθμό των επιθεωρητών κρέατος που έχουν εκπαιδευτεί σε επίσημους ελέγχους που ελέγχουν τα σφαγεία, ενώ μια τρίτη επικεντρώθηκε στους ελέγχους των εισαγωγών τροφίμων.

Η ποσότητα των μολυσματικών μολύνσεων, των εστιών και των περιπτώσεων μόλυνσης κρίθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλη για τη μέτρηση της κατάστασης ασφάλειας των τροφίμων σε μια χώρα. Εάν μια χώρα δεν διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης της νόσου για τις τροφικές ασθένειες, τότε μπορεί να έχει περιορισμένο αριθμό δεδομένων ή καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των αναφερόμενων λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι ψευδώς χαμηλός. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα έχει μικρό αριθμό τροφικών ασθενειών.

Πηγή:food safety magazine

Δείτε σήμερα: 

Απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων: Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης 

Πρωτοπορία: Η Unilever εισάγει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα!

Burger King: Αντί για το μενού, έγραψαν «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και παραιτήθηκαν!

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες 

Απίστευτο: Παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί από την KRAFT 

FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή. Η “σωτηρία” για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω των social media 

Vegan: Το εναλλακτικό κρέας μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό κρέας; 

Επιστήμη: Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μειώνουν τις φλεγμονές. Μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. 

Είμαι ψυχολογικά έτοιμος να ξεκινήσω δίαιτα; Κάντε το τεστ να δείτε! 

Εσείς ξέρετε σε τι θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύουμε το κρέας;

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα