Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη – “Πρόσω Ολοταχώς” για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
Οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων ANSES της Γαλλίας, αναθεώρησαν τη θερμοκρασία αναφοράς για τον υπολογισμό των βέλτιστων ημερομηνιών για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο. Αυτό λαμβάνει υπόψη τις θερμοκρασίες που παρατηρούνται πραγματικά στα οικιακά ψυγεία σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι η πρόληψη τροφιμογενών λοιμώξεων που οφείλονται σε παθογόνα βακτήρια, όπως η Listeria monocytogenes.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψυχοπαθής χρήστης του διαδικτύου προέτρεψε παιδιά να καταναλώσουν δηλητηριώδεις σπόρους – Κατέληξαν στο νοσοκομείο
Η διατήρηση της τροφής σε χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών που ευθύνονται για τροφιμογενείς ασθένειες, διατηρώντας παράλληλα τις θρεπτικές και οργανοληπτικές τους ιδιότητες. Αν και συνιστάται να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από τους 4°C, σε ποια θερμοκρασία αποθηκεύονται πραγματικά τα τρόφιμα; Χάρη σε μια πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες από τη μονάδα Salmonella and Listeria του Εργαστηρίου Ασφάλειας Τροφίμων ANSES, είναι πλέον δυνατή η απάντηση: η μέση θερμοκρασία των οικιακών ψυγείων στην Ευρώπη είναι 6,4°C και το 95% των ψυγείων που μελετήθηκαν έχουν θερμοκρασία κάτω από 10°C.
Αυτά τα δεδομένα περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία οι παραγωγοί έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, οι οποίοι καλούνται να δοκιμάσουν την ανάπτυξη βακτηρίων υπό τις συνθήκες στις οποίες θα αποθηκευτεί πραγματικά το τρόφιμο.
Περιορίστε την ποσότητα των παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα
Τα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα. Για τον περιορισμό των κινδύνων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός τους παραμένει κάτω από ένα δεδομένο όριο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το βακτήριο Listeria monocytogenes , το οποίο προκαλεί λιστερίωση.
Αυτό το βακτήριο είναι ικανό να πολλαπλασιάζεται ακόμα και στους 2°C . Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται. ” Για ορισμένες κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν να μην υπάρχουν περισσότερα από 100 Listeria monocytogenes ανά γραμμάριο μέχρι την καλύτερη ημερομηνία. Ελλείψει δεδομένων για τις θερμοκρασίες των ψυγείων στα σπίτια, το Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EURL) για τη Listeria monocytogenes συνέστησε την προσομοίωση της αποθήκευσης στους 12°C, εξηγεί ο Adrien Asséré, επικεφαλής του Listeria monocytogenes LRUE, που ανήκει στο Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων ANSES.
Μια ανασκόπηση των πραγματικών θερμοκρασιών του ψυγείου στην Ευρώπη
Για να έχει συγκεκριμένα δεδομένα για να υποστηρίξει αυτές τις συστάσεις, η Μονάδα Salmonella and Listeria διενήργησε εκτενή ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα 17 μελετών και 10 εθνικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες – 14 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία.
Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών παρά τις κλιματικές διαφορές. Η διακύμανση της θερμοκρασίας των ψυγείων που μελετήθηκαν εξαρτάται κυρίως από την ηλικία της συσκευής, τη ρύθμιση του θερμοστάτη, τη συχνότητα και τη διάρκεια ανοίγματος της πόρτας και το ρυθμό πλήρωσης του ψυγείου.
Μην συγχέετε τις δοκιμές αγροδιατροφών με τη συντήρηση στο σπίτι!
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που προέκυψαν, το LRUE συνιστά στους χειριστές να λαμβάνουν ως σημείο αναφοράς, κατά τη μελέτη της διάρκειας ζωής των τροφίμων σε σχέση με τον κίνδυνο λιστερίωσης αλλά και σε σχέση με όλα τα παθογόνα βακτήρια που μολύνουν τα τρόφιμα, τη θερμοκρασία των 10°C που καλύπτει το 95% των οικιακών ψυγείων. Αυτή η νέα τιμή έχει συμπεριληφθεί στον τεχνικό οδηγό για την αξιολόγηση της μικροβιολογικής διάρκειας ζωής για τους παραγωγούς τροφίμων.
Ωστόσο, αυτή η θερμοκρασία αναφοράς για τους κατασκευαστές δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται από τους καταναλωτές ως επιλογή αύξησης της θερμοκρασίας του ψυγείου τους : όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης των τροφίμων, τόσο πιο αργή είναι η ανάπτυξη μικροοργανισμών και τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης. Θερμοκρασία κάτω των 4°C σταματά την ανάπτυξη των περισσότερων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, η οποία αποτελεί κύρια πηγή τροφιμογενών ασθενειών στην Ευρώπη. Η αποφυγή των κινδύνων που συνδέονται με τη μόλυνση των τροφίμων απαιτεί ενέργειες σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.
Τι είναι η λιστερίωση;
Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων με Listeria monocytogenes . Σχετικά σπάνια, ωστόσο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία λόγω της σοβαρότητάς της, με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηλείας για όλες τις ζωονόσους (ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο) που παρακολουθούνται στην Ευρώπη. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την επιτήρηση των ζωονοσογόνων νόσων, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, τονίζει επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λιστερίωσης αυξήθηκε σταθερά κατά την περίοδο 2019-2023. Τα σοβαρά περιστατικά εντοπίζονται κυρίως σε έγκυες γυναίκες, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα άνω των 65 ετών. Για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης τροφών που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης: μαγειρεμένα, έτοιμα αλλαντικά, ορισμένα τυριά, ωμό ή καλά μαγειρεμένο κρέας, ωμά οστρακοειδή και ωμό ψάρι.