Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραλίγο να εισάγουμε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι – Μπλόκο από τις Ελληνικές Αρχές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαραλίγο να εισάγουμε μολυσμένο με σαλμονέλα σουσάμι – Μπλόκο από τις Ελληνικές Αρχές
spot_img

Για πολλοστή φορά απορρίπτεται στα ελληνικά σύνορα εισαγόμενο σουσάμι.

Μετά από συνοριακό έλεγχο στις 14 Οκτωβρίου, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φορτία με σουσάμι. Το θέμα κοινοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF) με την επισήμανση ότι πρόκειται για σουσάμι προέλευσης Τσαντ που έφτασε στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

- Advertisement -

Η ειδοποίηση εντάχθηκε στην κατηγορία κινδύνου «σοβαρός» καθώς η σαλμονέλα είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο που προκαλεί την ασθένεια σαλμονέλωση. Η σαλμονέλωση έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική εμφάνιση διάρροιας και/ή εμέτου, που συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πονοκεφάλους. Εμφανίζονται γενικά μεταξύ 6 ωρών και 3 ημερών μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι απορρίψεις στα ελληνικά σύνορα φορτίων με σουσάμι, είναι πολύ συχνές και όχι μόνο λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα αλλά και παρουσίας καρκινογόνων αφλατοξινών. Ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου  οι χώρες εισαγωγής είναι η Τουρκία, όπως και η Ινδία αλλά και αφρικανικές όπως το Τσαντ όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι  δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα