Το πρόβλημα προκλήθηκε από προσωρινή βλάβη στις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας της εταιρείας
Παστέλι με φιστίκια ιδιωτικής ετικέτας, έγινε αιτία καταγγελιών από καταναλωτές, με αποτέλεσμα την άμεση ανάκληση 143 συσκευασιών του προϊόντος Heinen’s Honey Roasted Peanuts των 230 gr το ένα. Και όχι άδικα καθώς αποδείχθηκε ότι υπήρξε βλάβη στην γραμμή παραγωγής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Nestlé Fi: Ανάκληση “μαμούθ” βρεφικών τροφών – 11 προϊόντα με υψηλά επίπεδα καρκινογόνου ωχρατοξίνης Α
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα διαφορετικά φυτοφάρμακα σε δημοφιλή μάρκα μούσλι που πωλείται και στην Ελλάδα – Τι έδειξε το εργαστηριακό τεστ του Ökotest
Το παστέλι παράγεται από την εταιρεία Trophy Nut Company της Tipp City στο Οχάιο των ΗΠΑ για λογαριασμό του λιανοπωλητή Heinen’s. Καταναλωτές κατήγγειλαν ότι το προϊόν δεν περιέχει φιστίκια αλλά κάσιους, με αποτέλεσμα τα άτομα που έχουν αλλεργία ή σοβαρή ευαισθησία στα κάσιους να διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώσουν αυτό το προϊόν. Μέχρι στιγμής ένας καταναλωτής έχει υποστεί αλλεργική αντίδραση. Μεταγενέστερη έρευνα δείχνει ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από προσωρινή βλάβη στις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας της εταιρείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μελιού από μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ – Σοβαρός λόγος ασφάλειας τροφίμων (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «πιάτο» που μπορεί να αποτρέψει 20.000 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα σύμφωνα με καθηγητή του Harvard
Οι καταναλωτές με αλλεργίες στα κάσιους κλήθηκαν να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε παντοπωλείο της Heinen για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011 για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα και τα φιστίκια αλλά και τα κάσιους (όλοι οι ξηροί καρποί) περιλαμβάνονται στα 14 υποχρεωτικά αλλεργιογόνα που πρέπει να αναγράφονται καθαρά στη συσκευασία τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΟΦ-ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγόρευση διακίνησης συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο που περιέχει μη εγκεκριμένα συστατικά κάνναβης

Τα ανακληθέντα Honey Roasted Peanuts διανεμήθηκαν στο Οχάιο και το Ιλινόις στα καταστήματα Heinen’s Grocery από τις 24 Οκτωβρίου 2024 έως τις 4 Απριλίου 2025. Το προϊόν διατίθεται σε ένα σύνθετο κουτί 8,25 oz με καπάκι και φέρει την ένδειξη “best if used by” ημερομηνία 10-01-2025 και “best by” ημερομηνία 10-03-2025 σφραγισμένη στο κάτω μέρος του κουτιού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγούρια και θερμός: Περισσότερα βακτήρια από έναν νεροχύτη και κάποιες φορές όσα σε ένα κάθισμα τουαλέτας! – Μελέτη
Παρά τη θρεπτική τους αξία, τα κάσιους είναι μια κοινή αιτία αλλεργίας. Σύμφωνα με στατικά στοιχεία το 20% των ατόμων με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, είναι αλλεργικοί στα κάσιους και αυτός ο ξηρός καρπός είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς.
Οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς όπως τα κάσιους είναι συχνές και συχνά σοβαρές. Μαζί τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί ευθύνονται για το 70 έως 90% των αναφερόμενων θανάτων από αναφυλακτικό σοκ που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Δεδομένου ότι η τυχαία κατάποση ξηρών καρπών και η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των ειδών ξηρών καρπών είναι συχνές, η εξάλειψη όλων των ξηρών καρπών από τη διατροφή απλοποιεί τη διαχείριση των αλλεργιών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έξι “κρυφά” συστατικά εντοπίστηκαν σε γνωστή μπάρα – Ανάκληση με ταξινόμηση υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Ι)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοινώνει ότι πούλησε μολυσμένο προϊόν 20 μέρες πριν – Ερωτήματα για την καθυστερημένη ενημέρωση
Τα κάσιους αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών που έχουν όλα διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για την πρόκληση συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανεχθούν το κάσιους εάν θερμανθεί εκτενώς (μαγειρεμένο/ψητό), καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες διασπούν τις πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε έξτρα παρθένο Ιταλικό ελαιόλαδο