Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Ακραίος” κίνδυνος για το 71% της παραγωγής τροφίμων ως το 2045, προειδοποιεί μελέτη

ΑρχικήΝέα"Ακραίος" κίνδυνος για το 71% της παραγωγής τροφίμων ως το 2045, προειδοποιεί μελέτη
spot_img

Σε κατάσταση ακραίου κινδύνου η παραγωγή τροφίμων σε περίπου εξήντα χώρες

Οι καύσωνες, που ήδη αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να θέσουν τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» έως το 2045 σε περίπου εξήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το «θερμικό στρες», το οποίο συνδυάζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας–παγκόσμιου αγροτικού κολοσσού–σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.

Οι μελλοντικές προβλέψεις, που βασίζονται σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 2°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή μέχρι το 2045, δείχνουν ότι ως αυτή την ημερομηνία 64 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, θα επηρεαστούν από αυτόν τον «ακραίο κίνδυνο».

Ανάμεσά τους, μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων – σταθερά η Ινδία, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», όπως εξηγεί ο Γουίλ Νίκολς, ο επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft.

«Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι ευλόγως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτούς τους καύσωνες εφεξής», δήλωσε ο Νίκολς στο AFP.

Η Ινδία, που είχε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, είναι η μοναδική μεγάλη γεωργική δύναμη ήδη στην κατηγορία «ακραίου κινδύνου», εξαρτάται επομένως υπερβολικά από ένα πλούσιο γεωργικό εργατικό δυναμικό.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν επομένως να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις οικονομικές ισορροπίες συγκεκριμένων χωρών, πυροδοτώντας κρίσεις με πιθανές συνέπειες στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Στις προβλέψεις για το 2045, εννέα από τις 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο, βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο απειλούμενων χωρών είναι επίσης μεγάλοι ασιατικοί παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ. Στην τελευταία αυτή χώρα, πολλοί αγρότες εργάζονται ήδη τη νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά έχουν μεγάλη έκταση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, οι περιοχές επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται επίσης στις 10 χώρες που αναμένεται να σημειώσουν την μεγαλύτερη κατ΄αναλογία αύξηση κινδύνου έως το 2045.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο