Νέα μελέτη φανερώνει αυξημένο ενδιαφέρον σε 115 χώρες
Η πανδημία φαίνεται να έφερε πιο κοντά τους ανθρώπους με τα πτηνά, αφού νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE, φανερωνει πως το ενδιαφέρον για το τάισμα των πτηνων αυξηθηκε σε περισσότερες από 115 χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Lockdown. Η μελέτη που πραγματοποίησε η Jacqueline Doremus από το Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, ο Liqing Li από το Texas A&M University College Station των ΗΠΑ και ο Darryl Jones από το Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας, έδειξε ακόμη πως το ενδιαφέρον αυξήθηκε και σε χώρες που δεν φημίζονταν για πρακτικές σίτισης πτηνών.
Οι ερευνητές διερεύνησαν δύο αλληλεξαρτώμενα ερωτήματα:
- Υπήρχαν ενδείξεις αυξημένου ενδιαφέροντος για τη διατροφή των πτηνών και σχετικά θέματα σε παγκόσμια κλίμακα μετά τα lockdown Covid-19, σε σχέση με πριν;
- Και συσχετίζεται ο πλούτος των ειδών με το επίπεδο ενδιαφέροντος για τη διατροφή των πτηνών;
Οι συγγραφείς αξιολόγησαν την εβδομαδιαία συχνότητα όρων αναζήτησης όπως “τροφή πτηνών”, “τροφή για πτηνά” και “λουτρό για πτηνά” στο Google για όλες τις χώρες με επαρκή όγκο αναζητήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως την 31η Μαΐου 2020, για να δουν εάν υπάρχει αύξηση. Επίσης, είχαν πρόσβαση σε δεδομένα ειδών πτηνών σε εθνικό επίπεδο από το BirdLife International για να μετρήσουν τον πλούτο των ειδών.
Τα ευρήματα έδειξαν πως χώρες που δεν είχαν ενδιαφέρον αναζήτησης σχετικά με τα πουλιά είχαν κατά μέσο όρο 294 είδη πουλιών (τυπική απόκλιση 288,6 είδη), ενώ οι χώρες που έδειξαν ενδιαφέρον για αναζήτηση πουλιών είχαν κατά μέσο όρο 511 είδη πουλιών (τυπική απόκλιση 400,5 είδη), μια σημαντική αύξηση στην ποικιλότητα πτηνών σε χώρες που μετρήθηκαν ως λιγότερο ενδιαφέρουσες. Ακόμα κι αν ορισμένοι δεν είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα αναζήτησης λόγω χαμηλού εισοδήματος, ωστόσο οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η μέθοδος τους ήταν σε θέση να συλλάβει ένα κύμα ενδιαφέροντος που δεν περιορίζεται σε παραδοσιακές τοποθεσίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, αλλά ακόμα σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Κένυα.
Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Μέχρι τώρα, τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διατροφή των πτηνών περιορίζονταν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ινδία, ωστόσο υποπτευόμασταν ότι η σίτιση πουλιών μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε επειδή η σίτιση των πτηνών επηρεάζει την υγεία των πτηνών και τα πρότυπα μετανάστευσης. Η μελέτη μας χρησιμοποιεί περιορισμούς για τον COVID για να αποκαλύψει το ενδιαφέρον για τη διατροφή των πουλιών παγκοσμίως και διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι σε έξι ηπείρους, και στα δύο ημισφαίρια, ενδιαφέρονται να ταΐζουν πουλιά».
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.