Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή

ΑρχικήΝέαΔελτία ΤύπουΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή
spot_img

Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών

Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την ανθετικότητα της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, υπέγραψαν το ΥΠΑΑΤ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός- ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

«Βάλαμε τα θεμέλια για μια αγροτική οικονομία που θα είναι ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική συνοχή προσφέροντας προοπτική στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μετά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας.


Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο ‘Α αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης.
«Με το Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύουμε στην ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και η σύμπραξη των τριών μας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και λύσεις αλλά και νέα στρατηγική», επισήμανε ο κ. Τσιάρας και ανέφερε ότι μέσα από την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την προώθηση της τεχνολογίας, σκοπός είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, η βιωσιμότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα της Ελλάδας.

Οι τρεις φορείς, όπως διαβεβαίωσε ο ΥΠΑΑΤ, θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας. ‘Αλλωστε, όπως είπε, η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης «γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

«Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητά μας στο «ITE», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και πρόσθεσε η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των τριών φορέων, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας «θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι μέσω της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή.


  «Βιώνουμε όλοι τεκτονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η επισιτιστική  ασφάλεια και επάρκεια, συνθέτουν πλέον ισχυρές προκλήσεις που επιβάλλουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις», τόνισε ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, λέγοντας ότι μόνο η έρευνα αιχμής και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να διασφαλίσουν με τρόπο πειστικό ότι ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας δεν θα μείνει πίσω.


Όπως είπε, είναι απαραίτητες οι προσεγγίσεις εκείνες που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι τα 11 ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα επενδύσουν στη συνεργασία αυτή, ώστε γρήγορα να προκύψουν σύγχρονες δράσεις, τεχνολογικά μέσα και νέες προτάσεις πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα.
  «Η υπογραφή του μνημονίου διασυνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζεται η δουλειά που γίνεται στις Σχολές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας. Προσδοκούμε στην περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας που έχουμε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε από την πλευρά του ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου. 


Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, μπαίνουν τα θεμέλια της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για:
*Την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας.
*Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.
*Την ενίσχυση και προβολή της συμβολής των μερών στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
*Τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ημερίδων, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, πρωτοβουλιών και τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο