Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως οι γαλακτοκομικές εταιρείες καθαρίζουν τα χλωρικά άλατα από τα προϊόντα τους

ΑρχικήΝέαΠως οι γαλακτοκομικές εταιρείες καθαρίζουν τα χλωρικά άλατα από τα προϊόντα τους
spot_img

Πως τα ευρήματα διδακτορικής μελέτης ενός ερευνητή βοήθησαν τις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων να βελτιώσουν τις μεθόδους απολύμανσης του εξοπλισμού τους.

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού επεξεργασίας γάλακτος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μόλυνσης του γάλακτος και για να διασφαλιστεί ότι η αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Αυτό το καθεστώς καθαρισμού χρησιμοποιεί συχνά προϊόντα με βάση το χλώριο, ωστόσο, η παρουσία υπολειμμάτων χλωρίου στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχει γίνει ανησυχητική τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε μια αυξανόμενη μετακίνηση προς πρωτόκολλα καθαρισμού χωρίς χλώριο.

Τα χλωρικά άλατα είναι προϊόντα διάσπασης από ουσίες όπως οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά μέσα κατά την επεξεργασία του νερού. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας εάν οι συγκεντρώσεις τους είναι πολύ υψηλές, γι’ αυτό έχουν ληφθεί μέτρα για τη ρύθμιση και την απομάκρυνσή τους από τα συστήματα επεξεργασίας τροφίμων.

Ο Dr. Billy McCarthy, μεταδιδακτορικός ερευνητής της Teagasc, της ημικρατικής Ιρλανδικής αρχής που είναι υπεύθυνη για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, εξέτασε πώς τα χλωρικά άλατα μπορούν να εισέλθουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσω των συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό.

Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι τα χλωριούχα άλατα μπορούν να εισαχθούν στην επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως μέσω του χλωριωμένου νερού. Εάν αυτό το νερό χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για τη λειτουργία εξοπλισμού όπως οι ξηραντήρες ψεκασμού ή οι εξατμιστές, τα χλωριούχα άλατα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισέλθουν στο σύστημα.

Όταν εφαρμόζεται μεμβρανική διήθηση σε διάφορα σημεία της διαδικασίας, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Οι εταιρείες έχουν ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό σε αυτού του είδους επεξεργασίας με μεμβράνες, οπότε είναι πλέον θέμα εφαρμογής της σε κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Οι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιούν πλέον τα ευρήματα της διδακτορικής μελέτης του Dr. McCarthy, για να κάνουν αλλαγές, εφαρμόζοντας έτσι τη διήθηση με μεμβράνες για να απομακρύνουν τα χλωρικά άλατα και στην περίπτωση της ξήρανσης με ψεκασμό για την παραγωγή σκονών, επεξεργάζονται το νερό με αντίστροφη όσμωση για να απομακρύνουν τα χλωρικά άλατα.

https://www.irishtimes.com/science/2024/08/29/cleaning-chlorates-out-of-dairy-processing

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο