Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Και στην Ελλάδα οι κονσέρβες με κομμάτια καουτσούκ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Και στην Ελλάδα οι κονσέρβες με κομμάτια καουτσούκ
spot_img

Συναγερμός σε ολόκληρη την Ευρώπη για μαρμελάδες και κονσερβοποιημένα λαχανικά με κομμάτια καουτσούκ

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ευρωπαϊκές αρχές τροφίμων, έπειτα από την αποκάλυψη ότι κομμάτια καουτσούκ βρέθηκαν σε διάφορα προϊόντα διατήρησης —όπως μαρμελάδες και κονσερβοποιημένα λαχανικά— που διακινήθηκαν από την Ολλανδία σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον επίσημο ευρωπαϊκό μηχανισμό ταχείας προειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF), η ειδοποίηση εκδόθηκε στις 28 Απριλίου και χαρακτηρίζεται «σοβαρή», με προειδοποιήσεις να έχουν σταλεί ήδη σε 25 χώρες. Ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα καθώς και τρίτες χώρες όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και η Νότια Αφρική.

Κάποια από τα προϊόντα πο ανακλήθη

Η προέλευση των προβληματικών παρτίδων εντοπίζεται στην Ολλανδία και, όπως αναφέρεται, η μόλυνση με τα κομμάτια καουτσούκ προέκυψε κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η ίδια η εταιρεία προχώρησε σε ελέγχους και εξέδωσε ανακοίνωση για δημόσια προειδοποίηση, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες απαγόρευσης πωλήσεων και απόσυρσης των προϊόντων από τα ράφια σε πολλές χώρες.

Παρόλο που οι αρχές δεν έχουν ακόμη αναφέρει περιστατικά ασθένειας, ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κατάποση ξένων σωμάτων, όπως το καουτσούκ, μπορεί να προκαλέσει μηχανικούς τραυματισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ερεθισμούς, φλεγμονές ή σε σοβαρές περιπτώσεις, εντερικές αποφράξεις.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει περαιτέρω εξελίξεις, καθώς ήδη πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι και σε άλλα παρόμοια προϊόντα διατήρησης.

Οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν τις συσκευασίες τροφίμων για τυχόν σχετικές ανακλήσεις. Όσοι έχουν αγοράσει προϊόντα από εισαγωγές ολλανδικής προέλευσης καλούνται να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους μέχρι να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των επηρεαζόμενων παρτίδων.

Πώς μπορεί να βρέθηκε το καουτσούκ στις κονσέρβες;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κομμάτια καουτσούκ (ή γενικά ξένα σώματα) μπορεί να φτάσουν στα τρόφιμα με διάφορους τρόπους κατά τη βιομηχανική παραγωγή. Οι πιο πιθανοί λόγοι είναι:

  • Φθορά εξοπλισμού: Σε γραμμές παραγωγής τροφίμων χρησιμοποιούνται πολλά μέρη από καουτσούκ ή ελαστομερή υλικά — π.χ. τσιμούχες, παρεμβύσματα, ιμάντες μεταφοράς, λάστιχα στεγανοποίησης. Αν κάποιο από αυτά τα εξαρτήματα υποστεί φθορά ή σκιστεί, μπορεί να απελευθερώσει κομμάτια μέσα στο προϊόν.
  • Ελαττωματικό σφράγισμα: Οι κονσέρβες σφραγίζονται με μηχανές που εφαρμόζουν καπάκια υπό πίεση. Αν το μηχάνημα παρουσιάζει βλάβη, είναι πιθανό μικρά κομμάτια από τις ελαστικές τσιμούχες να αποκολληθούν και να πέσουν μέσα στο τρόφιμο.
  • Κακή συντήρηση εξοπλισμού: Αν οι τακτικοί έλεγχοι και η συντήρηση των γραμμών παραγωγής δεν γίνονται σωστά, αυξάνονται οι πιθανότητες τέτοιας επιμόλυνσης.
  • Ανθρώπινο λάθος: Σπανιότερα, κομμάτια από γάντια ή άλλα εργαλεία από καουτσούκ μπορεί να καταλήξουν κατά λάθος στη γραμμή παραγωγής.

Κίνδυνοι για τον καταναλωτή

Η παρουσία κομματιών καουτσούκ σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν αποτελεί μόνο θέμα ποιότητας, αλλά και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Καταρχάς, υπάρχει άμεσος κίνδυνος πνιγμού, ειδικά για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα, αν τα κομμάτια καταποθούν χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Παράλληλα, αιχμηρά ή σκληρά ξένα σώματα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στο στόμα, στα δόντια ή ακόμα και στον οισοφάγο και το πεπτικό σύστημα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η διάσπαση τέτοιων υλικών στο έντερο ενδέχεται να οδηγήσει σε εσωτερικές κακώσεις ή φλεγμονές.

Επιπλέον, η παρουσία τέτοιων υλικών μέσα σε κονσέρβες γεννά και ερωτήματα για τη γενικότερη ασφάλεια και υγιεινή της γραμμής παραγωγής, αφού η μηχανική επιμόλυνση μπορεί να συνοδεύεται και από μικροβιολογικούς κινδύνους, αν οι διαδικασίες σφράγισης και παστερίωσης έχουν διαταραχθεί. Γι’ αυτό οι αρμόδιες αρχές, όπως η ΕΕ, χαρακτηρίζουν παρόμοια περιστατικά ως “σοβαρούς κινδύνους” και προχωρούν άμεσα σε ανακλήσεις σε όλη την αγορά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Πως μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής έως και 60 ημέρες – Εύρημα Ελλήνων ερευνητών

Μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών

Φάρμακα περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια

Χρωστική ουσία που κατηγορείται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και έχει απαγορευτεί ως πρόσθετο στα τρόφιμα πριν από τρία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φάρμακα

Δημοφιλής κρέμα μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα περιέχει απαγορευμένη χημική ουσία – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση

Εντοπίστηκε απαγορευμένη χημική ένωση σε πολύ δημοφιλές προϊόν περιποίησης μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα