Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόσθετα τροφίμων: Πρόσκληση από την ΕΕ για δεδομένα σχετικά με τα φωσφορικά άλατα

ΑρχικήΝέαΠρόσθετα τροφίμων: Πρόσκληση από την ΕΕ για δεδομένα σχετικά με τα φωσφορικά άλατα
spot_img

Ασφάλεια σε φωσφορικό οξύ — φωσφορικά άλατα — δι-, τρι- και πολυφωσφορικά.

H Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων thw EE δημοσίευσε πρόσκληση για να δώσει την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να υποβάλουν τα τεχνικά δεδομένα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ζητημάτων που εντόπισε η EFSA κατά την επαναξιολόγηση της ασφάλειας EL ••• του φωσφορικού οξέος–φωσφορικών – δι-, τρι- και πολυφωσφορικών (E 338–341, E 343, E 4255) ως πρόσθετου τροφίμων. Η προθεσμία υποβολής δεδομένων είναι η 5η Μαρτίου 2024.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της EFSA τα φωσφορικά άλατα παρουσιάζουν χαμηλή οξεία τοξικότητα από το στόμα και δεν υπάρχει καμία ανησυχία όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα και την καρκινογένεση. Δεν αναφέρθηκαν επιδράσεις σε μελέτες τοξικότητας στην ανάπτυξη. Η ομάδα συνήγαγε μια ομάδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για φωσφορικά άλατα εκφραζόμενη ως φώσφορος 40 mg/kg σωματικού βάρους (bw) ημερησίως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω ADI, είναι προστατευτική για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Η ομάδα σημείωσε ότι στο σενάριο εκτιμώμενης έκθεσης βάσει αναλυτικών δεδομένων οι εκτιμήσεις έκθεσης υπερέβησαν την προτεινόμενη ADI για βρέφη, νήπια και άλλα παιδιά στο μέσο επίπεδο, και για βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους στο 95ο εκατοστημόριο. Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η έκθεση των φωσφορικών αλάτων από τα συμπληρώματα διατροφής υπερβαίνει την προτεινόμενη ADI. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σε βρέφη ηλικίας κάτω των 16 εβδομάδων που καταναλώνουν παρασκευάσματα και τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα