Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
9.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ετοιμότητα η Ευρώπη για τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών στον Άνθρωπο – Ανακοίνωση του ECDC

ΑρχικήυγείαΣε ετοιμότητα η Ευρώπη για τη μετάδοση της γρίπης των πτηνών στον Άνθρωπο - Ανακοίνωση του ECDC
spot_img

Οι υπηρεσίες της ΕΕ παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του ιού και αναλύουν στρατηγικές απόκρισης.

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν αυξανόμενη απειλή, με τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στον άνθρωπο και να πυροδοτήσουν μελλοντικές πανδημίες αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση One Health, το ECDC και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχουν εκδώσει επιστημονικές συμβουλές που αξιολογούν τις μεταλλάξεις του ιού της γρίπης των πτηνών και τη δυνατότητα αυτών των ιών να εξαπλωθούν στον άνθρωπο, μαζί με συστάσεις για τους τομείς της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.

- Advertisement -

Το έργο των δύο Οργανισμών βασίζεται σε εκτεταμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων γενετικών αναλύσεων, ανθρώπινων περιπτωσιολογικών μελετών και παρουσίας αντισωμάτων για να περιγράψει τους τρέχοντες κινδύνους και τις στρατηγικές μετριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ένας 65χρονος με υποκείμενα νοσήματα, που είχε εκτεθεί σε πουλερικά και άγρια ​​πτηνά, υπέκυψε μετά την προσβολή του από τη γρίπη των πτηνών στη Λουιζιάνα. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από τη γρίπη των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Απρίλιο του 2024, τουλάχιστον 66 κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν εμφανιστεί σε ανθρώπους σε πολλές πολιτείες, προκαλώντας κυρίως ήπιες ασθένειες.

Η Pamela Rendi-Wagner, Διευθύντρια του ECDC, δήλωσε: «Οι παγκόσμιες εξελίξεις απαιτούν να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην απειλή της γρίπης των πτηνών. Το ECDC υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ στην προετοιμασία, την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών μελλοντικών κρουσμάτων σε ζώα και ανθρώπους. Η ύπαρξη ισχυρών σχεδίων ετοιμότητας είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη».

«Το 2024, οι ιοί της γρίπης των πτηνών διεύρυναν την εμβέλειά τους, μολύνοντας είδη που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν. Η εργασία μας προσδιορίζει βασικές μεταλλάξεις που συνδέονται με πιθανή εξάπλωση στους ανθρώπους, που απαιτούν ταχεία ανίχνευση και απόκριση. Η συνεργασία και η ανταλλαγή δεδομένων κατά μήκος της αλυσίδας των εμπλεκόμενων παραγόντων παραμένει ουσιαστική για την αντιμετώπιση αναδυόμενων καταστάσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.   

Οι ειδικοί δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη λίστα μεταλλάξεων, από την οποία εντόπισαν 34 γενετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνατότητα των ιών της γρίπης των πτηνών να εξαπλωθούν στον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας μοριακή ανάλυση και γονιδιωματική επιτήρηση, τα εργαστήρια υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας μπορούν να ανατρέξουν στη λίστα μεταλλάξεων, η οποία θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, για την παρακολούθηση της εμφάνισης στελεχών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Η επιστημονική γνώμη προσδιορίζει επίσης πώς η προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως οι γενετικές μεταλλάξεις, η ανάμειξη γενετικού υλικού μεταξύ των ιών και η αλληλεπίδραση με την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή, παράλληλα με εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης στους ανθρώπους, όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι περιβαλλοντικές αλλαγές που αυξάνουν την επαφή μεταξύ άγριας ζωής, πουλερικών, ζώων και ανθρώπων. Η γεωργία υψηλής πυκνότητας, οι πρακτικές χαμηλής βιοασφάλειας, η αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύουν τον κίνδυνο μετάδοσης από τα ζώα στους ανθρώπους.

Μέτρα ετοιμότητας για τη δημόσια υγεία

Ευαισθητοποίηση των ομάδων υψηλού κινδύνου, του ευρύτερου κοινού και εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη διαχείριση της γρίπης των πτηνών. Εξασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντίδρασης για ανθρώπινες περιπτώσεις. Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και τυπικών διαδικασιών λειτουργίας για τον έλεγχο των εκτεθειμένων ατόμων και των επαφών ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών πρωτοκόλλων. Εξασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντίδρασης για ανθρώπινες περιπτώσεις ως μέρος των εθνικών σχεδίων πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης.

Βασικές συστάσεις προς τις Υπηρεσίες Υγείας:

  • Γενετική ανάλυση: Χρησιμοποιήστε γενετική αλληλουχία για να ανιχνεύσετε νωρίς μεταλλάξεις ή προσαρμογές ιών σε θηλαστικά. Επενδύστε σε συστήματα για τον γρήγορο εντοπισμό των αναδυόμενων ιών και μεταλλάξεων που επιτρέπουν την εξάπλωση από ζώο σε άνθρωπο.  
  • Επιτήρηση ζώων: Παρακολουθήστε άρρωστα ή νεκρά θηλαστικά που συνδέονται με μολυσμένα άγρια ​​πτηνά, πουλερικά ή θηλαστικά. Παρακολουθήστε ανεξήγητες ασθένειες σε περιόδους υψηλού κινδύνου και περιοχές με γρίπη των πτηνών.  
  • Επίβλεψη δημόσιας υγείας: Δοκιμάστε τα εκτεθειμένα άτομα και αποστέλλετε τακτικά δείγματα για τον περαιτέρω προσδιορισμό του υποτύπου γρίπης. Κατά τη διάρκεια εστιών σε ζώα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχύουν την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γρίπης, όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάμειξης γενετικού υλικού μεταξύ των ιών.  
  • Μέτρα πρόληψης: Εφαρμόστε ισχυρά μέτρα βιοασφάλειας στο αγρόκτημα, εκπαιδεύστε το προσωπικό, εμβολιάστε τα πουλερικά και προετοιμάστε σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ακολουθούν τις οδηγίες για τον εμβολιασμό της γρίπης και την αντιική θεραπεία.

Παράλληλα με την επιστημονική γνώμη, οι Οργανισμοί ανέπτυξαν επίσης μια καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης και ελέγχου των εστιών γρίπης των πτηνών που επηρεάζουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα, χρησιμοποιώντας μια συντονισμένη προσέγγιση One Health. Οι ειδικοί ανέπτυξαν διαγράμματα ροής που σκιαγραφούν τις ενέργειες απόκρισης για πέντε σενάρια εστίας στη διεπαφή ανθρώπου-ζώου-περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σημασία μιας διεπιστημονικής απόκρισης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Το έργο αυτό θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία προσαρμοσμένων εθνικών κατευθυντήριων γραμμών. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα

Δ. Χρυφαφίδης (Δρ. Χημείας Τροφίμων): “Πότε επιτέλους η ΕΕ θα αλλάξει τη νομοθεσία για τις χρωστικές τροφίμων;”

Ο Δρ. Χημείας Τροφίμων Δημήτρης Χρυσαφίδης, με αφορμή τους περιορισμούς που προτείνονται για τα πρόσθετα στη Νέα Υόρκη, καταγράφει τι ισχύει στην ΕΕ και τι πρέπει να αλλάξει.

Η νέα ΚΥΑ για το σύστημα επιστροφής συσκευασιών ποτών, νερού και αναψυκτικών – Εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2025

Η Νέα υπουργική απόφαση για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις συσκευασίες από πλαστικό και μέταλλα - εκτός πεδίου εφαρμογής το γυαλί
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα