Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια σουπερμάρκετ εξαπατούν καταναλωτές με λάθος ετικέτες στη Βρετανία – Οι… “ελληνοποιήσεις” δεν είναι μόνο Ελληνικές!

Ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΠοια σουπερμάρκετ εξαπατούν καταναλωτές με λάθος ετικέτες στη Βρετανία - Οι... "ελληνοποιήσεις" δεν είναι μόνο Ελληνικές!
spot_img

Απάτη με εισαγόμενα τρόφιμα στη Βρετανία καταγγέλλει οργάνωση προστασίας των καταναλωτών.

Παρατυπίες στα σουπερμάρκετ Aldi, Asda Sainsbury’s και Lidl στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κανόνες επισήμανσης απαιτούν από τα καταστήματα να προσδιορίζουν μια χώρα ή τόπο προέλευσης στο κρέας, τα ψάρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και το μέλι και το κρασί. Ωστόσο, επικρατεί σύγχυση επειδή αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν γενικά για επεξεργασμένα προϊόντα, όπως έτοιμα γεύματα, λουκάνικα, πίτσες, πίτες και πολλά κατεψυγμένα ή επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Η έρευνα της Which?, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζει τη σαφή επιθυμία των καταναλωτών ν’ αγοράζουν εγχώρια προϊόντα. Η μελέτη έδειξε ότι σχεδόν δύο στους τρεις – (64 %) θα ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν ένα προϊόν με την ένδειξη «Βρετανικό» από ένα που δεν ήταν.

H Ele Clark, από τη Which?, ανέφερε: «Η έρευνά μας αποκάλυψε έναν εκπληκτικό αριθμό ασυνεπών και παραπλανητικών ετικετών τροφίμων, υποδηλώνοντας ότι ακόμα και όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που θέλουν για την προέλευση των τροφίμων τους. Οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό τους για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Βρετανών προμηθευτών και για να κάνουν ασφαλέστερες επιλογές. Τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στη σαφέστερη επισήμανση των χύμα φρούτων και λαχανικών, αλλά οι παραγωγοί και οι έμποροι λιανικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής πληροφοριών προέλευσης για περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, ώστε οι αγοραστές να είναι εξοπλισμένοι με τις πληροφορίες που χρειάζονται».

Λάθος ετικέτες και επισημάνσεις

Σε ράφια σε σούπερμαρκετ Aldi διακοσμημένα με τη Βρετανική σημαία βρέθηκαν ντομάτες από το Μαρόκο, μαϊντανός από την Ιταλία και γλυκές μίνι πιπεριές από την Ισπανία, ενώ σε ένα Asda, κουνουπίδια από την Ισπανία ήταν σε ένα ανάλογο ράφι.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης παραδείγματα καταστημάτων που πωλούσαν χύμα λαχανικά χωρίς ορατή επισήμανση από πού προέρχονται. Αυτά περιελάμβαναν κουνουπίδια, κόκκινο λάχανο, κολοκυθάκια και κρεμμύδια στο Sainsbury’s, πιπεριές, πεπόνια και μάνγκο στο Asda και φρέσκα κρεμμυδάκια στο Aldi.

Επιπροσθέτως, στο Aldi βρέθηκαν συσκευασίες μπέικον και τυριού Crestwood που είχαν ανάλογες επισημάνσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Ωστόσο, τα μικρά γράμματα στο πίσω μέρος έγραφαν ότι το κρέας ήταν Ευρωπαϊκό. Το ίδιο τέχνασμα χρησιμοποιήθηκε με μια μπριζόλα Aldi και σε πίτα με ζωμό, ο οποίος φτιάχτηκε από εισαγόμενο βόειο κρέας.

Άλλες ετικέτες είχαν αρκετά ανούσιες πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι συσκευασίες με ρολά λουκάνικων από τη Lidl δήλωναν ότι χρησιμοποιούσαν «χοιρινό κρέας Ηνωμένου Βασιλείου και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ οι χοιρομέρι από την Ισλανδία αναφέρονταν ως «προέλευση ΕΕ και μη».

Ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Steve Barclay υπόσχεται μια αλλαγή στη νομοθεσία για τη βελτίωση των ετικετών και τη διασφάλιση της σωστής σήμανσης των βρετανικών προϊόντων.

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο

Παρόμοια υπόθεση είχε αναδείξει πρόσφατα το cibum στη γειτονική Ιταλία, με την κατάσχεση 33 τόνων πατάτας, από τη Γαλλία καθώς επιτήδειοι «έλουζαν» πατάτες με κόκκινο χώμα για να φαίνονται ποικιλίας Σαλέντο και να πωλούνται μέχρι και τρεις φορές ακριβότερα!

Όσο για την Ελλάδα, μόλις το τελευταίο δίμηνο είχαμε την απόπειρα «ελληνοποιήσεων» προϊόντων με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής να επισημαίνει την αλλοίωση της ποιότητας των Ελληνικών μελιών με την ανάμειξη τους με εισαγόμενα, το ΥπΑΑΤ να επιβάλλει πρόστιμα 1,27 εκατ. ευρώ για ελληνοποιήσεις και νοθεία φέτας από το 2020-2023, αλλά και την έντονη ανησυχία που εκφράστηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITHELLAS για πιθανή προσπάθεια ελληνοποιήσης εισαγόμενων μήλων, καθώς υπάρχει μειωμένη ροή εξαγωγών, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων, αλλά και λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο