Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεστ γιαουρτιού: Τι σημαίνει η βιολογική καλλιέργεια για το ζώο και το τελικό προϊόν;

ΑρχικήΝέαΤεστ γιαουρτιού: Τι σημαίνει η βιολογική καλλιέργεια για το ζώο και το τελικό προϊόν;
spot_img

Δεν είναι κάθε φάρμα βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων παράδειγμα καλής διαβίωσης των ζώων, όπως θα περίμεναν πολλοί

Οι βιολογικές αγελάδες έχουν πραγματικά καλύτερη ζωή; Δικαίως αναρρωτιώμαστε όταν πληρώνουμε σημαντικά υψηλότερες τιμές για βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα με τη ρομαντική ιδέα ότι τα ζώα βόσκουν χαρούμενα σε καταπράσινα λιβάδια.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα οικολογικά πρότυπα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής γενικά ζουν καλύτερα από τις συμβατικά διατηρούμενες. Αυτό διασφαλίζεται από τις απαιτήσεις του Κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ. Ωστόσο, δεν είναι κάθε φάρμα βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων παράδειγμα καλής διαβίωσης των ζώων, όπως έδειξε και το τεστ της oekotest.

Δηλαδή η βιολογική καλλιέργεια δε σημαίνει ότι όλα τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα, ακόμη και σε οργανικούς στάβλους καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αντί για βοσκότοπο, οι μονάδες διαθέτουν μόνο αυλή άσκησης. Περίπου το δέκα τοις εκατό των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη Γερμανία είναι δεμένες εποχιακά ή όλο το χρόνο.

Στον βιολογικό τομέα, η πρόσδεση δεν επιτρέπεται, αλλά υπάρχουν κενά. Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, οι αγελάδες πρέπει να βόσκουν σε βοσκότοπο για έξι ώρες τουλάχιστον 120 ημέρες το χρόνο, προκειμένου να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον όρο «γάλα βοσκής».

Σύμφωνα με τα κριτήρια των βιολογικών συλλόγων, η βόσκηση πρέπει να είναι δυνατή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αλλά ακόμη και εδώ, οι εξαιρέσεις μειώνουν τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων στους βιολογικούς στάβλους: Εάν ένα αγρόκτημα βρίσκεται στη μέση μιας πόλης χωρίς βοσκοτόπους στη διάθεση του αγρότη, αρκεί να επιτρέπεται η άσκηση στην αυλή.

Επιπλέον, μια αγελάδα παράγει γάλα μόνο αν γεννήσει ένα μοσχάρι μια φορά το χρόνο. Αλλά για να πωληθεί το πολύτιμο γάλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η μητέρα και το παιδί συνήθως χωρίζονται μετά από λίγες μέρες.

Οι βιολογικές αγελάδες συνήθως ζουν περισσότερο και καλύτερα και, κατά μέσο όρο, έχουν περισσότερους κύκλους γαλουχίας με χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος από τις συμβατικά διατηρούμενες αντίστοιχές τους.

Όσο αφορά το πόσο επηρεάζει η διαβίωση το τελικό προϊόν διαπιστώθηκε ότι το γάλα από αγελάδες που τρώνε φρέσκο ​​χόρτο ή σανό περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός της περιόδου βόσκησης, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. Εάν εκτιμάτε την υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, είναι προτιμότερο να επιλέξετε προϊόντα με πιστοποίηση γάλακτος σανού.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα