ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνBarry Callebaut και Arla συνεργάζονται για τη μείωση των εκπομπών από το...

Barry Callebaut και Arla συνεργάζονται για τη μείωση των εκπομπών από το γάλα

Τριετής συνεργασία για την καταγραφή του ανθρακικού αποτυπώματος στις φάρμες και την εφαρμογή πρακτικών χαμηλότερων εκπομπών

3 λεπτά ανάγνωσης

Η Barry Callebaut και η Arla Foods ξεκινούν τριετή συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών που συνδέονται με την παραγωγή γαλακτοκομικών πρώτων υλών για τη σοκολάτα, με το πρόγραμμα να ξεκινά από το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη που προμηθεύεται η Barry Callebaut από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος FarmAhead Customer Partnership της Arla και συνδέει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη προμήθεια με δεδομένα ανθρακικού αποτυπώματος σε επίπεδο αγροκτήματος.

Η Arla θα παρέχει κάθε χρόνο μετρήσεις του ανθρακικού αποτυπώματος σε επίπεδο φάρμας, οι οποίες θα συνδέονται άμεσα με τις ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων που παραδίδει στη Barry Callebaut. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για την καταγραφή και τη μείωση των εκπομπών Scope 3, δηλαδή των έμμεσων εκπομπών που προκύπτουν στην αλυσίδα εφοδιασμού μιας επιχείρησης και δεν προέρχονται άμεσα από τις εγκαταστάσεις ή τις δραστηριότητές της.

Η επιλογή του γαλακτοκομικού τομέα έχει άμεση σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων σοκολάτας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται γάλα σε σκόνη για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος και άλλων προϊόντων. Η συνεργασία προβλέπει ότι τα δεδομένα από τις φάρμες δεν θα χρησιμοποιούνται μόνο για την αναφορά των εκπομπών, αλλά και για την επιτάχυνση πρακτικών μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στις γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν στην κοινή αλυσίδα εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται καταγραφή των εκπομπών σε επίπεδο φάρμας, χρήση αναγνωρισμένων μεθοδολογιών για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εφαρμογή οικονομικών κινήτρων για τους παραγωγούς που υιοθετούν πρακτικές περιορισμού των εκπομπών. Με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθεια δεν περιορίζεται στην καταγραφή του αποτυπώματος της πρώτης ύλης, αλλά συνδέεται με παρεμβάσεις στο στάδιο όπου παράγεται το γάλα.

- Advertisement -

Η Barry Callebaut έχει ήδη θέσει ως στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών της και την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μακροπρόθεσμα, ενώ το γάλα αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες που εξετάζονται στο πλαίσιο της εφοδιαστικής της αλυσίδας. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών που συνδέονται με τις πρώτες ύλες της σοκολάτας, μεταξύ των οποίων και μεθοδολογία για την αποτίμηση και πιστοποίηση μειώσεων διοξειδίου του άνθρακα στη γαλακτοπαραγωγή.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

FEA 2026: Πέντε λόγοι για να διεκδικήσετε μια διάκριση στον κλάδο τροφίμων και ποτών

Πέντε ουσιαστικά οφέλη για επιχειρήσεις που επενδύουν στην ποιότητα, την ασφάλεια τροφίμων, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Ανησυχία για τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου στα φάρμακα: Γιατί οι βιομηχανίες επιμένουν στο επικίνδυνο πρόσθετο που απαγορεύτηκε στα τρόφιμα;

Ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες επικαλούνται τη «σταθερότητα» των σκευασμάτων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η αμφιλεγόμενη ουσία χρησιμοποιείται συχνά απλώς για το χρώμα ή τη διαφοροποίηση των δόσεων.

Ανατροπή: Τα μικροπλαστικά δεν είναι αδρανή – Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον μηχανισμό που προκαλεί εμφράγματα, εγκεφαλικά και όγκους

Έρευνα του Columbia στο Nature δείχνει ότι σε επαφή με το νερό και το αίμα παράγουν καταστροφικές ελεύθερες ρίζες – Όσο μικραίνουν, τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται.