Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη τροφίμων: Τα πιο δημοφιλή θέματα έρευνας του 2022 στο cibum

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμη τροφίμων: Τα πιο δημοφιλή θέματα έρευνας του 2022 στο cibum
spot_img

Ποια θέματα επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Cibum κέρδισαν τους αναγνώστες κατακτώντας δεκάδες χιλιάδες “χτυπήματα”.

Της Ελένης Τσαγκά

Και έτσι σαν μια ανάσα φεύγει και το 2022 μία δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια κοινότητα αλλά μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν άλματα στην επιστήμη και την τεχνολογία τροφίμων που κινήθηκε σχεδόν ανεξέλεγκτα και με ταχύτατους ρυθμούς.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία χρονιά «επανάσταση» στο Food science; Σαφώς και ναι. Από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική και από την Ινδία μέχρι τον Καναδά, οι επιστήμονες τροφίμων έχουν μπει σε αγώνα δρόμου. Για να προλάβουν τι άραγε; Μερικές έρευνες λένε πως στόχος τους είναι η ανάσχεση της επισιτιστικής κρίσης με τρόφιμα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Άλλες, η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω βιώσιμων τροφίμων. Άλλοι ερευνητές εστιάζουν στην αντιμετώπιση της «κρυφής πείνας» δημιουργώντας πιο θρεπτικά «λειτουργικά» τρόφιμα. Άλλοι πάλι κινούνται με μοναδικό κίνητρο την προστασία του καταναλωτή, ή λειτουργούν «αυτόματα» γιατί πολύ απλά η εξέλιξη της επιστήμης δεν έχει όρια. Υπάρχουν βέβαια και οι συνεργαζόμενοι που χρηματοδοτούνται από πολυεθνικές και ερευνούν βάση ιδίου οφέλους γιατί ως γνωστόν, η γνώση αποτελεί προνόμιο για όποιον την κατέχει. Ακόμα και αυτοί όμως, προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην πυραμίδα της τεκμηριωμένης γνώσης και εξέλιξης της επιστήμης των τροφίμων.

Μεταξύ των επιτευγμάτων των επιστημόνων-ερευνητών και του κοινού (επιστήμονες, επαγγελματίες, βιομηχανία, καταναλωτές) μεσολαβεί η μετάδοσης της πληροφορίας της νέας γνώσης, η οποία πρέπει να φτάνει άμεσα στον κοινό καταναλωτή-αναγνώστη.

Υπάρχει η κοινή αντίληψη πως τα επιστημονικά άρθρα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε επισκεψιμότητα, θέματα όπως η Πισπιρίγκου ή η Καϊλή. Πέρα για πέρα ανακριβές. Τα επιστημονικά θέματα που αφορούν στην βιομηχανία τροφίμων, στην ασφάλεια τροφίμων και στην υγεία των καταναλωτών, που βασίζονται σε νέα επιστημονικά δεδομένα κυριάρχησαν στο Cibum με δεκάδες χιλιάδες χτυπήματα. Βέβαια το Cibum είναι ένα εξειδικευμένο site με συγκεκριμένη στόχευση… αλλά δεν μπορεί και οι πάνω από 600.000 ενεργοί χρήστες του να είναι όλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες ή επαγγελματίες, στον κλάδο των τροφίμων…

Τα πιο δημοφιλή άρθρα του Cibum κατά σειρά προτεραιότητας.

 Πρώτο σε επισκέψεις ήταν το θέμα με το Ελληνικό σοκολατάκι που βελτιώνει  πίεση ζάχαρο και χοληστερίνη και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδιωτικής εταιρείας.

Δεύτερη στη λίστα των πιο δημοφιλών επιστημονικών άρθρων, είναι η Μελέτη για τα βαζάκια μπαχαρικών που για πρώτη φορά βρέθηκε ότι είναι οι βασικοί “ένοχοι” για την παρουσία παθογόνων στις οικιακές κουζίνες.

Την τρίτη θέση στην λίστα του Cibum βρίσκεται η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έφερε “Παγκόσμια επανάσταση στα ζιζανιοκτόνα».  Πρόκειται για την ανακάλυψη ζεστού αφρού φυτικής προέλευσης, που είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα χημικά φυτοφάρμακα και τη γλυφοσάτη.

Στην τέταρτη θέση και πολύ κοντά στην μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου βρίσκεται η διεθνής έρευνα σχετικά με τις πλαστικές μεμβράνες μαγειρέματος που απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά. Ο λόγος για τις νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα από χαρτόνι με πλαστική επένδυση που σύμφωνα με την μελέτη αποτελούν υποτιμημένη πηγή νανοσωματιδίων. 

Πέμπτο σε επισκεψιμότητα το 2022 ήταν το θέμα, με την θέση του ΕΚΠΑ για το νέο ενέσιμο “θαύμα” για απώλεια βάρους. Ο λόγος για τη Τιρζεπατίδη που μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία.

Ακολουθούν τα «στέκια της Listeria σε μονάδες επεξεργασίας κατεψυγμένων λαχανικών.» Η επιστημονική μελέτη έγινε με αφορμή την μεγάλη επιδημία Listeria monocytogenes από κατεψυγμένο καλαμπόκι που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Χιλιάδες χτυπήματα δέχθηκε και η μελέτη για τους κινδύνους που εγκυμονεί το αλουμινόχαρτο στον φούρνο. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς το αλουμινόφυλλο καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εισχωρεί στο τρόφιμο και καταλήγει με τον τρόπο αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Και ακολουθούν:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο