Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κορυφαίες τάσεις της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων το 2023

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚορυφαίες τάσεις της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων το 2023
spot_img

Οι σημαντικότερες τάσεις που μπορεί κανείς να περιμένει το 2023 σε επίπεδο τεχνολογίας και επεξεργασίας τροφίμων.

Η επείγουσα ανάγκη παραγωγής 60% περισσότερων τροφίμων για τη διατροφή 9,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2050 οδηγεί σταδιακά την ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων επόμενης γενιάς. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων άξιζε περίπου 54,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε περίπου 76,56 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.,

Ο Βασού Ναρέν καταγράφει σε άρθρο του στο Bwdisrupt. business τη λίστα με τις τάσεις της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων για το 2023.

  • Τεχνολογίες για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Το 2023 η ασφάλεια τροφίμων θα συνδεθεί περαιτέρω και θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητας μιας εταιρείας. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Όσο λιγότεροι πόροι χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της ασφάλειας τροφίμων και όσο πιο σύγχρονη είναι η τεχνολογία με λιγότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο τόσο η εταιρεία θα προσεγγίζει τους στόχους βιωσιμότητας. (Πχ υπεριώδη ακτινοβολία και LED για απολύμανση).

  • Τεχνολογίες Alt-Protein

Υπάρχει πιεστική ανάγκη για γρήγορη ανάπτυξη μιας ποικιλίας βιώσιμων εναλλακτικών τεχνολογιών πρωτεϊνικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ζύμωσης ακριβείας και βιομάζας, της τρισδιάστατης εκτύπωσης, των τεχνικών ενζυμικής και μοριακής βιολογίας και της επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR-Cas9. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν η εναλλακτική πρωτεΐνη είναι φυτική, μυκοπρωτεΐνη, καλλιεργημένο κρέας ή βρώσιμα έντομα.

Σύμφωνα με τον Nαρέν η στροφή στα φυτικά τρόφιμα θα οδηγήσει τη βιομηχανία το 2023 όχι μόνο σε επέκταση των εταιρειών που ήδη ασχολούνται με αυτά τα προϊόντα αλλά και στη δημιουργία αυτόνομης βιομηχανίας που θα ασχοληθεί αμιγώς με την παραγωγή «πράσινων» τροφίμων.

  • Τεχνολογίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος καθυστέρησης για την υιοθέτηση του Industry 4.0. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επιβεβλημένος και αναπόφευκτος. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αυτοματισμός στα μηχανήματα και τα λογισμικά όσον αφορά στην ανάλυση δεδομένων, σύνδεση, συνεχή παρακολούθηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών.

  • «Διαστημική» επιτάχυνση

Οι αστροναύτες χρειάζονται επιλογές φαγητού και ποτού που μπορούν να υποστηρίξουν διαστημικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας. Η τεχνολογία «τροφίμων διαστήματος», θα γίνει πιο προσβάσιμη, και θρεπτικά σύγχρονα τρόφιμα όπως σκόνες πρωτεΐνης, σύμφωνα με τον Ναρέν θα γίνει «οδηγός» για εφαρμογές στη Γη.

  • Σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης

Η διαχείριση των λυμάτων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τις εταιρείες τροφίμων και ποτών με πολλές πτυχές τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Ανάλογα τον τύπο λυμάτων, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για την απομάκρυνσή τους.  Ο εκσυγχρονισμός της αποχέτευσης ώστε ο περιβαλλοντικος αντίκτυπος να είναι όσο το δυνατό πιο μικρός επιβάλλεται και αποτελεί must για τη βιομηχανία το 2023. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο