Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε μια πατάτα ανθεκτική στο κλίμα και στις ασθένειες

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΟι ερευνητές εργάζονται πάνω σε μια πατάτα ανθεκτική στο κλίμα και στις ασθένειες
spot_img

 Η αναζήτηση της “σούπερ πατάτας”.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς) δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη γενετική βάση δεδομένων που ονομάζεται «super pangenome» (σούπερ πανγονιδίωμα) για διάφορα είδη πατάτας , με στόχο τον εντοπισμό γενετικών χαρακτηριστικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και τη διατροφική τους ποιότητα. Αυτή η εκτεταμένη γενετική βάση δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πατατών ανθεκτικών στις ασθένειες και προσαρμοστικές στο κλίμα, ωφελώντας την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

- Advertisement -

Ένα γονιδίωμα είναι το πλήρες σύνολο γενετικών οδηγιών ενός οργανισμού που είναι γνωστές ως αλληλουχία DNA, ενώ ένα πανγονιδίωμα στοχεύει να συλλάβει την πλήρη γενετική ποικιλομορφία μέσα σε ένα είδος και ένα υπερπανγονιδίωμα περιλαμβάνει επίσης πολλά είδη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τράπεζες γονιδίων στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Περού, ενσωματώνοντας αλληλουχίες γονιδιώματος από 296 ποικιλίες πατάτας και 60 άγρια ​​είδη. Αυτό το εκτεταμένο σύνολο δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός super spud για μια νέα γενιά πατατών , ενδεχομένως μέσω παραδοσιακής αναπαραγωγής ή επεξεργασίας γονιδίων.

Τα είδη της άγριας πατάτας προσφέρουν πολύτιμη γενετική ποικιλότητα που στερούνται οι καλλιεργούμενες ποικιλίες. Η μελέτη διερευνά επίσης την εξέλιξη της πατάτας και τα γενετικά της χαρακτηριστικά. Αυτή η έρευνα ευθυγραμμίζεται με ευρύτερες προσπάθειες για τη χαρτογράφηση των γονιδιωμάτων των καλλιεργειών για βελτιωμένη αναπαραγωγή και αντοχή στις ασθένειες .

Πηγή:https://www.safefoodadvocacy.eu/

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα