Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της φυτικής διατροφής για την καταπολέμηση του καρκίνου

ΑρχικήΝέαΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της φυτικής διατροφής για την καταπολέμηση του καρκίνου
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να προωθήσει μια φυτική διατροφή και να μειώσει την κατανάλωση κρέατος προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με 3,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, που είναι το 1/4 των περιπτώσεων καρκίνου στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο το 1/8 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Véronique Trillet-Lenoir, από την Special Committee on Beating Cancer (BECA), χαρακτήρισε τη στρατηγική «ιστορική, τόσο από την άποψη της φιλοδοξίας της όσο και από την άποψη των πόρων, θα παράσχουμε.

“Θα είμαστε επιτέλους σε θέση να αγωνιστούμε αποτελεσματικά, μαζί, ενάντια στις ανισότητες στον τομέα της υγείας που εξακολουθούν να υφίστανται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν πληγεί από αυτή την ασθένεια”, δήλωσε η Τριλλέτ-Λενουάρ.

Ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός στον αγώνα κατά του καρκίνου

Η νέα στρατηγική μετατοπίζει την εστίαση από τις δοκιμές φαρμάκων στην προληπτική έρευνα για καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ισορροπημένης, φυτικής διατροφής αντί του κρέατος, των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

Το κρέας και τα ζωικά προϊόντα είναι κοινωνικά πολύ σημαντικά στην Ευρώπη, με τρόφιμα όπως το σαλάμι και τα λουκάνικα συνυφασμένα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σχετικά με τη στρατηγική, η Δρ Joanna Swabe, ανώτερη διευθύντρια δημοσίων υποθέσεων της Humane Society International (HSI), δήλωσε σύμφωνα με το Plant Based News:

“Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα ζωικά προϊόντα, καθώς επίσης τα προστατευτικά οφέλη από την κατανάλωση μιας πιο φυτικής διατροφής.

“Υπάρχουν αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι τα επεξεργασμένα κρέατα είναι καρκινογόνα, ότι το κόκκινο κρέας πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και ότι η κατανάλωση λιγότερου από δύο φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%”, δήλωσε ο Swabe.

Φυτική διατροφή κατά του καρκίνου

Ο ΠΟΥ ταξινομεί τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα) ως καρκινογόνο της ομάδας 1.

Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους της Ευρώπης και ηγέτης στους θανάτους από καρκίνο, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μια υγιεινή διατροφή είναι ένα προληπτικό μέτρο – με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και όσπρια και χαμηλή σε ζωικές πρωτεΐνες και λίπος προστατευτική έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι μια φυτική vegan διατροφή μειώνει τις ενδεικτικές αυξητικές ορμόνες του καρκίνου κατά 13% στις γυναίκες και 9% στους άνδρες.

Η νέα στρατηγική ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα εναρμονισμένο διατροφικό σήμα στην εμπρόσθια όψη των συσκευασιών για τη διευκόλυνση των ενημερωμένων, υγιεινών και βιώσιμων επιλογών.

Έρευνα για τον καρκίνο των ζώων

Η νέα στρατηγική της ΕΕ προωθεί επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις σε βιοϊατρικές δοκιμές εκτός ζώων για την αντικατάσταση των παρωχημένων δοκιμών σε ζώα, αξιοποιώντας την τεχνολογική πρόοδο στη μαθηματική μοντελοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά εργαλεία για την εξαγωγή πιο αξιόπιστων συμπερασμάτων.

Ο Helder Constantino, διευθυντής ερευνητικής πολιτικής του Τμήματος Έρευνας και Τοξικολογίας της HSI, σχολίασε:

“Η HSI χαιρετίζει την έμφαση του Κοινοβουλίου στη σημασία της επένδυσης σε νέες, μη ζωικές ερευνητικές τεχνολογίες, όπως η πληροφορική επόμενης γενιάς και τα μικροσκοπικά ανθρώπινα οργανοειδή.

“Οι μη ζωικές μέθοδοι για τη δοκιμή του δυναμικού που προκαλεί καρκίνο των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τον άνθρωπο από τις παλιές, αργές και αναξιόπιστες δοκιμές τρωκτικών που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος”, δήλωσε ο Constantino.

Δοκιμές σε ζώα της ΕΕ

Το 2017, σχεδόν ένα εκατομμύριο ζώα υποβλήθηκαν σε ιατρικές δοκιμές στην ΕΕ. 95% των αντικαρκινικών φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα δεν εγκρίνονται, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί θεωρούν τις δοκιμές σε ζώα στατιστικά περιττές.

Το 2020, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε:

“Η προκλινική έρευνα για τον καρκίνο του μαστού βασίζεται επί του παρόντος σε ζωικά μοντέλα, κυρίως τρωκτικά. Ωστόσο, τα ζωικά μοντέλα μιμούνται περιορισμένες πτυχές του καρκίνου του μαστού.”

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι δοκιμές καρκινογένεσης, ειδικά με τη χρήση τρωκτικών για δοκιμές, δεν επαρκούν για τις εκτιμήσεις κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο