Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Γεωπονικό του ΕΛΜΕΠΑ μαθαίνει τους Κινέζους την τεχνογνωσία παραγωγής ελαιολάδου

ΑρχικήΝέαΤο Γεωπονικό του ΕΛΜΕΠΑ μαθαίνει τους Κινέζους την τεχνογνωσία παραγωγής ελαιολάδου
spot_img

 Το τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, πρεσβευτής για το ελληνικό ελαιόλαδο και φορέας μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Κίνα.

Το τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είναι πρεσβευτής για το ελληνικό ελαιόλαδο και φορέας μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Κίνα, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων.

- Advertisement -

   Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία να προωθηθεί η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και να μεταφερθεί η τεχνογνωσία της καλλιέργειας της ελιάς, από δύο καθηγητές του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και της ομάδας ΑΡΩΓΟΣ AIM-HQ OIL (https://aimhqoil.hmu.gr). Το προηγούμενο διάστημα, τα μέλη του ΕΛΜΕΠΑ καθ. Φίλιππος Βερβερίδης και ο αν. καθ. Εμμανουήλ Καμπουράκης, ξεκίνησαν συνεργασία με το φορέα “Olive Industry Development Office” στην ελαιοπαραγωγική περιοχή Wudu, της Επαρχίας Longnan, της Πολιτεία Gansu της Κίνας.

Οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ, συμμετέχουν σε μια πανελλήνια προσπάθεια που συντονίζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκαν την κινεζική Επαρχία Longnan, μετά από πρόσκληση του κινεζικού φορέα ελαιοπαραγωγής. Εκεί παρουσίασαν την καινοτομία του Cluster AIM-HQ OIL, ως προς την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου και μετέφεραν τεχνογνωσία στους τοπικούς γεωπόνους /δασολόγους και ελαιοπαραγωγούς, μέσω σεμιναρίων για τη μεθοδολογία κλαδεύματος των ελαιόδεντρων και την ορθή διαδικασία οργανοληπτικής αξιολόγησης της ποιότητας του ελαιόλαδου.

   Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η περιοχή Longnan είναι κορυφαία στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κίνα, με τη φύτευση της περιοχής να αφορά σε διάφορες ποικιλίες (Ισπανικές, Ιταλικές και Ελληνικές) με εξέχουσα θέση της ελληνικής ποικιλίας «Κορωνέικη». Το 2005, ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή κινεζικού ελαιόλαδου στην περιοχή Longnan και πρόσφατα το 2021 τα ελαιοκομικά προϊόντα της περιοχής αυτής απέκτησαν την προστασία προϊόντων τοπικής γεωγραφικής ένδειξης. Για το λόγο αυτό η επαρχία Longnan, δέχεται έντονη επενδυτική δραστηριότητα στην καλλιέργεια της ελιάς. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή ελαιόλαδου στην Κίνα καλύπτει μόνο το 10-15% των αναγκών κατανάλωσης. Το υπόλοιπο 90% καλύπτεται από εισαγόμενο, κυρίως ισπανικό τυποποιημένο προϊόν (στο 70% των υπόλοιπων αναγκών) και ως εισαγόμενο ιταλικό (στο υπόλοιπο ποσοστό). Το ποιοτικό ελληνικό τυποποιημένο προϊόν είναι σχεδόν αμελητέο. Εντούτοις, δεδομένου της στροφής της Κίνας σε ποιοτικά τρόφιμα και του μεγέθους της καταναλωτικής της δυναμικότητας, θεωρείται ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο εισόδου του ελληνικού ελαιόλαδου στην αγορά της Κίνας.

   Κατά την επίσκεψη στην επαρχία Longnan στην Κίνα, οι καθηγητές του τμήματος Γεωπονίας πραγματοποίησαν δράσεις, όπως: «Παρουσίαση της δομής και λειτουργίας του συνεργατικού συνεταιρισμού καινοτομίας AIM-HQ OIL, σεμινάριο επιστημονικού κλαδεύματος ελαιόδεντρων σε κινέζους επιστήμονες και αγρότες ώστε να βοηθήσει τον μέσο Kινέζο παραγωγό, ελαιοτριβέα και διακινητή ελαιόλαδου κατά την παραγωγή, καθώς επίσης σεμινάριο οργανοληπτικής αξιολόγησης σε Κινέζους επιστήμονες, με στόχο να βοηθήσει τους εκεί παραγωγούς στη σύγκριση και αναγνώριση της υψηλής ποιότητας του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ως προς τα συνολικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών των κινεζικών ελαιόλαδων». 

   Επίσης, έγινε αναφορά στην ελληνική ιστορία και μυθολογία του ελληνικού ελαιόλαδου, καθώς και της ανάδειξης της τουριστικής ποιότητας της Περιφέρειας Κρήτης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα