Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
25.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Νο1 εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο στο επίκεντρο νέας έρευνας για εξαπάτηση

ΑρχικήΝέαΤο Νο1 εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο στο επίκεντρο νέας έρευνας για εξαπάτηση
spot_img

H μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένων νερών στον κόσμο, προσπάθησε να αποφύγει την εξεταστική επιτροπή της βουλής για την υπόθεση της απάτης.

Νέο επεισόδιο γράφτηκε την τελευταία εβδομάδα, στο σήριαλ με το μολυσμένο εμφιαλωμένο νερό της Nestle. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Le monde, σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένου νερού στο κόσμο, προσπάθησε να αποφύγει την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση απάτης.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική όπως αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο, εφάρμοζε απαγορευμένες τεχνικές επεξεργασίας για τη διαχείριση βακτηριακής ή χημικής μόλυνσης στο εργοστάσιό της στο Perrier στη νότια γαλλική πόλη Vergèze, καθώς και στην περιοχή Vosges, στην ανατολική Γαλλία, η οποία προμηθεύει τα νερά Hépar, Contrex και Vittel. Αυτές οι τεχνικές επεξεργασίας απαγορεύονται στο φυσικό μεταλλικό νερό. Η νομοθεσία απαγορεύει κάθε αποστείρωση των μεταλλικών νερών που οφείλουν να είναι με φυσικό τρόπο υψηλής μικροβιολογικής ποιότητας, αντίθετα με το νερό της βρύσης που αποστειρώνεται πριν γίνει πόσιμο. Και αυτή είναι και η διαφορά του επιτραπέζιου με το φυσικό μεταλλικό νερό.

Μετά τις αποκαλύψεις  η εταιρεία κατέστρεψε 3 εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και πλήρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο ως μέρος μιας δικαστικής συμφωνίας δημοσίου συμφέροντος, την οποία κατέληξε με την εισαγγελία του Epinal, προκειμένου να αποφύγει τη δίκη για τις παράνομες πρακτικές της. 

Τώρα, σύμφωνα με τη Le Monde και το RadioOne, ο ανώτερος ανακριτής του δικαστηρίου του Παρισιού ξεκίνησε νέα έρευνα για «εξαπάτηση» στα τέλη Δεκεμβρίου 2024 μετά την καταγγελία από την καταναλωτική οργάνωση Foodwatch, τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο ο Κολοσσός τροφίμων χρησιμοποίησε αυτή τη δικαστική διαδικασία για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη με την εξεταστική επιτροπή της βουλής, που έχει επιφορτιστεί να διαλευκάνει την υπόθεση της απάτης.

Η επιτροπή ζήτησε από τη Nestle να της παράσχει έγγραφα και γνωστοποίησε ότι εκπρόσωποί της θα επισκεφτούν την εγκατάσταση παραγωγής του νερού Perrier στις 7 Φεβρουαρίου. Η Nestle ωστόσο, επικαλέστηκε νομικό κόλλημα, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο αίτημα εφόσον είναι σε εξέλιξη ποινική έρευνα. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής απάντησε ότι πολλές εξεταστικές επιτροπές έχουν ανοίξει, στο παρελθόν, ταυτόχρονα με δικαστικές έρευνες. Ο εισηγητής της Επιτροπής, Ουιζίλ, κατήγγειλε «απόπειρα εκφοβισμού». «Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, όχι για να διαπραγματευτούμε», είπε.

H Nestlé Waters, παραδέχθηκε ότι το 2021 γνωστοποίησε στις γαλλικές αρχές ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει την «διατροφική τους ασφάλεια».

Μετά από αυτό ακολούθησε ντόμινο αποκαλύψεων σύμφωνα με τις οποίες μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού και σύμφωνα με  τη Le monde, τα φημισμένα ως τα πιο αγνά και διεθνώς αναγνωρισμένα νερά δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, ιδίως λόγω σποραδικής παρουσίας βακτηρίων ή χημικής μόλυνσης.

Σύμφωνα με την ερευνητική πλατφόρμα Mediapart η Nestlé φιλτράρει το μολυσμένο νερό με παράνομες μεθόδους από τη δεκαετία του 1990 (!) και το πουλάει ως «φυσικό μεταλλικό νερό» – χωρίς να ενημερώνει τους καταναλωτές. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, η απάτη φέρεται να έχει ανέλθει σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εάν οι νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης επιβεβαιωθούν, υπάρχει μόνο ένα συμπέρασμα: Το σκάνδαλο του μεταλλικού νερού εμπεριέχει δεκαετίες συστηματικής απάτης. Οι αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα, η Nestlé δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε η εκπρόσωπος της foodwatch Γαλλίας, Ingrid Kragl. Στην εταιρεία ανήκουν τα μεταλλικά νερά Perrier, Vittel, Hépar και Contrex.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα