Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία ετικετών συσκευασιών: Ανησυχία για τις διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα – Μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών

ΑρχικήΝέαΒιομηχανία ετικετών συσκευασιών: Ανησυχία για τις διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα - Μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών
spot_img

Σύμφωνα με έρευνα της FINAT , της ευρωπαϊκής ένωσης κατασκευαστών αυτοκόλλητων ετικετών και συναφών προϊόντων και υπηρεσιών, η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει κύριο μέλημα των ιδιοκτητών επωνυμιών, με επιπτώσεις αισθητές σε όλες τις εφαρμογές και τους τομείς.

Το πιο πρόσφατο RADAR FINAT για τις τάσεις της αγοράς διεξήχθη το φθινόπωρο του 2021, το οποίο ο όμιλος προσδιορίζει ως «την περίοδο που αποκάλυψε τις αυξανόμενες εντάσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού» λόγω της λεγόμενης “τέλειας καταιγίδας” παραγόντων. Με τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην προσφορά, τη ζήτηση και την εργασία, μια ιδιαίτερα κρύα χρονιά στο βόρειο ημισφαίριο και διάφορους άλλους παράγοντες, πολλές βιομηχανίες αισθάνονται την πίεση λόγω των αυξανόμενων χρόνων παράδοσης και της αύξησης των τιμών.

Ο πρόεδρος της FINAT, Philippe Voet, υποστηρίζει πως αυτό που συνέβη το 2020 ήταν πολύ μικρό σε σύγκριση με τις παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που είδαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν σε όλα: ενέργεια, χημικά, πολτός, (απορρίμματα)χαρτί, πλαστικό, μελάνια, μεταφορές, ελάσματα, τσιπ, εξαρτήματα, άνθρωποι».

Σε όλες τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, προσωπικής φροντίδας, φαρμακευτικής και αυτοκινητοβιομηχανίας, οι έρευνες διαπίστωσαν ότι οι ανησυχίες της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν «το επίκεντρο κατά τη συζήτηση των τάσεων προμήθειας ετικετών» για τους 60 και πλέον ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Για παράδειγμα, το 72% και το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού στα πτυσσόμενα χαρτοκιβώτια και τα κυματοειδή χαρτοκιβώτια αντίστοιχα, ενώ το 56% των ερωτηθέντων τόσο από τις βιομηχανίες ευέλικτης συσκευασίας όσο και από τη βιομηχανία ετικετών ανέφεραν επίσης διακοπές.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Voet προσθέτει ότι μόνο «ο χρόνος θα δείξει εάν αυτές οι εντάσεις είναι ένα προσωρινό πρόβλημα προσαρμογής και ότι θα υπάρξει «ήπια προσγείωση» την άνοιξη του 2022 ή ότι έχουμε να κάνουμε με επίμονες εντάσεις με πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάκαμψη.

«Είναι σαφές από αυτούς τους αριθμούς ότι δεν υπάρχει κανένα τμήμα της αλυσίδας αξίας που να μην έχει πληγεί από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες».

Επιπλέον, η έρευνα σημειώνει ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έγιναν αισθητά σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του «κατώτατου άκρου». Οι κατασκευαστές ετικετών και συσκευασίας, οι μηχανικοί και όλοι όσοι εμπλέκονται στις προμήθειες, την έρευνα και την ανάπτυξη παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται την πίεση της διαταραγμένης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Jennifer Dochstader από την LPC, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, σχολιάζει: «Υπάρχει τεράστια ανησυχία στο κάτω μέρος της αλυσίδας αξίας σχετικά με τη σταθερότητα και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και την ικανότητα των πωλητών ετικετών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις παράδοσης και στις απαιτήσεις χρόνου παράδοσης. Η τρέχουσα αναταραχή στις προμήθειες πρώτων υλών έχει κάνει όλους μας να συνειδητοποιήσουμε πόσο περίπλοκη και διασυνδεδεμένη είναι πραγματικά η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού».

Ωστόσο, οι προμήθειες ετικετών είναι πιθανό να αυξηθούν το 2020, παρά τις ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού – με περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να αναφέρουν σχέδια επέκτασης. Το 2022, η FINAT εκτιμά ότι οι προμήθειες ετικετών θα αυξηθούν κατά 5,4%, με ελαφρώς υψηλότερη προσδοκία 6,4% που προβλέπεται για την προμήθεια ψηφιακών ετικετών.

Επιπλέον, η Voet προειδοποιεί ότι «ανεξάρτητα από αυτές τις βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες τάσεις, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την άλλη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε μακροπρόθεσμα: την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να κάνουμε μια μετάβαση σε μοντέλα πιο κυκλικής οικονομίας.

«Οι τρέχουσες εντάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική κατανάλωση, μετατρέποντας τα αναλωμένα προϊόντα σε νέες πρώτες ύλες».

Πράγματι, οι ερωτηθέντες της FINAT σημείωσαν επίσης την επιθυμία να προχωρήσουν προς πιο βιώσιμες λύσεις ετικετών και συσκευασίας. Ο αριθμός των ερωτηθέντων που συμμετείχαν ήδη σε προγράμματα ανακύκλωσης τακτικών γραμμών ήταν σύμφωνα με αναφορές 41% – υπερδιπλάσιος του αριθμού από το προηγούμενο έτος – ενώ το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν κόμβους συλλογής για μεταχειρισμένα χιτώνια, εφόσον αυτά είναι σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Ο Dochstader καταλήγει: «Κάθε εταιρεία με την οποία μιλήσαμε ανέφερε επίσης ότι θέλει να συνεργαστεί πιο στενά με τους πωλητές ετικετών τους για να συνδημιουργήσουν καινοτόμους τρόπους για να γίνει η βιομηχανία έντυπων συσκευασιών πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη».

Πηγή: packaging europe

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο