Προσπάθεια προστασίας των απειλούμενων πληθυσμών χελιού και σολομού.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους απειλούμενους πληθυσμούς χελιού και σολομού της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλέγει επιστημονικά δεδομένα για να ενημερώσει τις προσπάθειες διαχείρισης και διατήρησης της. Το έργο ΔΙΑΣΠΑΡΑ χρηματοδοτήθηκε το 2024 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF).με αυτόν τον στόχο.
Το πλήρες όνομα του έργου είναι «DIAdromous Species: move to new PARadigms to achieve holistic Scientific Advice».
Ένας σύνθετος ιστός απειλών
Παρά το γεγονός ότι προστατεύονται από διεθνείς συμφωνίες, όπως η Σύμβαση για τα αποδημητικά είδη και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χέλι, οι πληθυσμοί των ευρωπαϊκών χελιών και σολομού συνεχίζουν να μειώνονται.
Οι λόγοι πίσω από αυτήν την ανησυχητική τάση είναι περίπλοκοι και πολύπλευροι, συμπεριλαμβανομένης της υποβάθμισης των οικοτόπων, της υπεραλίευσης, της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων επιπτώσεων όπως τα φράγματα και η ρύπανση. Μια άλλη σημαντική αιτία συνδέεται με τα οικολογικά χαρακτηριστικά αυτών των ειδών, καθώς μεταναστεύουν μεταξύ γλυκού και θαλασσινού νερού, εντός και εκτός Ευρώπης.
Αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε διάφορες επιπτώσεις και δημιουργεί αλληλεξάρτηση μεταξύ των περιφερειών και των ενδιαφερομένων, καθιστώντας τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων πιο δύσκολη.
Η Λύση ΔΙΑΣΠΑΡΑ
Το έργο DISPARA συγκεντρώνει μια κοινοπραξία έγκριτων ερευνητικών ιδρυμάτων και ειδικών για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις. Συνδυάζοντας τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση και τη μοντελοποίηση, το έργο στοχεύει να παρέχει μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των πληθυσμών αυτών των ειδών.
Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:
- Διεξαγωγή απογραφής των υφιστάμενων δεδομένων σχετικά με τους πληθυσμούς και τα ενδιαιτήματα χελιού και σολομού, εντοπίζοντας κενά και περιοχές προς βελτίωση.
- Ανάπτυξη δομών βάσεων δεδομένων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και αποθήκευσης των σχετικών δεδομένων.
- Βελτιώστε την απόδοση των μοντέλων αξιολόγησης αποθεμάτων για να παρέχει πιο ακριβείς και χωροταξικές αξιολογήσεις.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το έργο θα συνεργαστεί με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των αλιέων και των οργανώσεων διατήρησης, για να διασφαλιστεί ότι τα αναπτυγμένα εργαλεία και οι συμβουλές είναι σχετικά και βιώσιμα.
Αναμενόμενα αποτελέσματα και αντίκτυπος
Το έργο ΔΙΑΣΠΑΡΑ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση των πληθυσμών του ευρωπαϊκού χελιού και σολομού.
Τα αποτελέσματα του έργου θα περιλαμβάνουν:
- Βελτιωμένη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με βιολογικές παραμέτρους, συνθήκες οικοτόπου και ανθρώπινες επιπτώσεις.
- Βελτιωμένα μοντέλα αξιολόγησης αποθεμάτων για την παροχή ακριβέστερων αξιολογήσεων των πληθυσμών και της τοποθεσίας χελιού και σολομού.
- Ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων για τη διευκόλυνση της αποδοχής και της διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου.
Αυτά τα αποτελέσματα θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στη διατήρηση αυτών των ειδών, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικότερων προσπαθειών περιφερειακής διαχείρισης και διατήρησης, βελτιωμένης λήψης αποφάσεων και καλύτερης προστασίας των οικοτόπων.