ΑρχικήΝέαΥγείαΔιαβήτης και παχυσαρκία: Ανακαλύφθηκε εντερικό βακτήριο που μπορεί να προλάβει και να...

Διαβήτης και παχυσαρκία: Ανακαλύφθηκε εντερικό βακτήριο που μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει μεταβολικές νόσους

6 λεπτά ανάγνωσης

Το εύρημα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία προβιοτικών που θα περιέχουν το συγκεκριμένο βακτήριο, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του ήπατος και στην πρόληψη μεταβολικών νόσων

Ένα εντερικό βακτήριο ενδέχεται να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταβολικών παθήσεων. Αυτό υποδηλώνει διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CNR-Ispaam), το Πανεπιστήμιο Tor Vergata και το Irccs Neuromed. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το βακτήριο Dysosmobacter welbionis έχει την ικανότητα να μετατρέπει τη μυο-ινιτόλη, ένα συστατικό που βρίσκεται στα τρόφιμα, σε βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι ήδη γνωστό για τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην υγεία.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποκάλυψη Cibum: Λίγη ώρα μετά την έκρηξη στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ εγκρίθηκε η επισκευή του νεκροτομείου Λάρισας – Το επίμαχο έγγραφο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Μπορεί το αλεύρι και η ζάχαρη να φταίνε για την έκρηξη;

- Advertisement -

Το εύρημα ανοίγει τον δρόμο για νέους προβιοτικούς παράγοντες που θα περιέχουν το συγκεκριμένο βακτήριο, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του ήπατος και στην πρόληψη μεταβολικών νόσων όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Εντοπίστηκε η σορός και της πέμπτης εργαζόμενης

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαλαξολίδη σε δημοφιλή καλλυντικά: Πώς θα εντοπίσετε στα συστατικά τον ενδοκρινικό διαταράκτη που επηρεάζει την αναπαραγωγή

Τι έδειξε η μελέτη

Το βακτήριο Dysosmobacter welbionis, η παρουσία του οποίου σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική και ηπατική υγεία, είναι ικανό να μετατρέψει τη μυο-ινιτόλη, μια πολυόλη που βρίσκεται φυσικά σε φρούτα, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, σε βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ είναι ήδη γνωστό για τα ευεργετικά του αποτελέσματα σε ορισμένες μεταβολικές νόσους του ανθρώπου. «Η μελέτη εστίασε στον πιθανό προστατευτικό ρόλο αυτού του εντερικού βακτηρίου για την υγεία του ήπατος», εξηγεί ο Αντόνιο Ντάριο Τρόιζε, συντονιστής της μελέτης για το CNR-Ispaam. Η απουσία ή η μειωμένη παρουσία του βακτηρίου στο έντερο φαίνεται να αποτελεί χαρακτηριστικό ατόμων με στεάτωση ήπατος που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία, ή με προχωρημένη ηπατική ίνωση. Αντίθετα, η παρουσία του συνδέεται με βελτίωση πιθανών μεταβολικών διαταραχών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή μπισκότα κολοσσού τροφίμων – Μπορεί να περιέχουν κομμάτια πλαστικού και χαρτιού (φωτογραφία)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μήπως το ψωμί που αγοράζετε είναι υπέρ-επεξεργασμένο; Πώς θα το καταλάβετε και πώς θα επιλέξετε υγιεινές εναλλακτικές

Ο Τρόιζε προσθέτει ότι «το καινοτόμο στοιχείο ήταν η ανακάλυψη ότι το Dysosmobacter welbionis έχει επίσης την ικανότητα να μεταβολίζει το μυο-ινιτόλη, μια πολυόλη που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη σύνθεση του μικροβιώματος, σε βουτυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τη μεταβολική και ηπατική υγεία του ανθρώπου. Αν και ορισμένα εντερικά βακτήρια μπορούν να μετατρέψουν αυτή σε οξικό και προπιονικό οξύ, δεν είχε ποτέ αποδειχθεί ότι μπορεί να μετατραπεί σε βουτυρικό οξύ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνη μυκοτοξίνη σε φυσικό χυμό που προκαλεί στομαχόπονο και εμετούς – Αποσύρεται από μεγάλα σούπερ μάρκετ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στο εδώλιο ανώτατο στέλεχος της Mars – Πώς έστησε απάτη 28,5 εκατομμυρίων και κατάφερνε να φοροδιαφεύγει

Ο ερευνητής του CNR-Ispaam, Αντρέα Σκαλόνι, προσθέτει ότι «η εκτενής μεταγονιδιωματική ανάλυση επέτρεψε να αξιολογηθεί η συσχέτιση του βακτηρίου με βιοδείκτες μεταβολτικού κινδύνου και να επιβεβαιωθεί ότι το βακτήριο διαθέτει μια ‘μοναδική μεταβολική οδό’ για τη μετατροπή μυο-ινιτόλης σε βουτυρικό οξύ, διαφοροποιούμενο έτσι από όλους τους άλλους εντερικούς μικροοργανισμούς». Δεδομένης της σημαντικής παρουσίας του βακτηρίου στο έντερο υγιών ατόμων και της σταθερής συσχέτισής του με τη μεταβολική και ηπατική υγεία του ξενιστή, το Dysosmobacter welbionis αναδεικνύεται ως ιδανικός υποψήφιος για την ανάπτυξη νέας γενιάς προβιοτικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν το ανθρώπινο μικροβίωμα και στοχεύουν στην πρόληψη ή τη διαχείριση μεταβολικών νόσων, όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στο σκαμνί πτηνοτροφείο για τις ενοχλητικές μυρωδιές που «πνίγουν» ολόκληρες περιοχές

Ένας πρώτος πειραματικός έλεγχος χορήγησης του βακτηρίου σε ζωικά μοντέλα με λιπώδη νόσο του ήπατος (στεάτωση) έδειξε σημαντική βελτίωση της γλυκόζης και της ηπατικής δυσλειτουργίας. «Η ανακάλυψη ότι η ζύμωση του μυο-ινιτόλη οδηγεί άμεσα στην παραγωγή βουτυρικού οξέος», καταλήγει ο Σκαλόνι, «μπορεί να αλλάξει τα τρέχοντα παραδείγματα της έρευνας για τις αλληλεπιδράσεις δίαιτας–μικροβιώματος–ξενιστή, και ειδικά αυτά που αφορούν τη διατροφική χορήγηση αυτής της πολυόλης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο δέρμα όταν χρησιμοποιούμε βιταμίνη C και ρετινόλη μαζί

Πότε θα έχουμε νέους προβιοτικούς παράγοντες με αυτό το βακτήριο;

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά νέοι προβιοτικοί παράγοντες που βασίζονται στο Dysosmobacter welbionis και με ποιες οδηγίες κατανάλωσης, ο Τρόιζε απάντησε ότι «προς το παρόν υπάρχουν καλές προοπτικές και ενδείξεις αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, οι χρόνοι για ένα νέο προβιοτικό που εστιάζει αποκλειστικά στο D. welbionis δεν έχουν ακόμη ωριμάσει. Απαιτείται επιβεβαίωση του βιοχημικού μηχανισμού της βιοσύνθεσης βουτυρικού οξέος από μυο-ινιτόλη, μέσω στοχευμένης σίγασης γονιδίων που σχετίζονται με τη σύνθεση ενζύμων ικανών να χρησιμοποιήσουν μυο-ινιτόλη. Αυτό το βήμα είναι χρήσιμο για να επιβεβαιωθεί η σχέση αιτίας–αποτελέσματος που παρατηρείται μέχρι στιγμής, με πειράματα φασματομετρίας με ινοσιτόλη και σημασμένο άνθρακα. Το πόσο απέχουμε από την εμφάνιση αυτού του προβιοτικού στην αγορά εξαρτάται ουσιαστικά από μελλοντικές κλινικές δοκιμές και, κυρίως, από μια μελέτη που θα εστιάσει στον ορισμό των συγκεκριμένων ενζυματικών μηχανισμών του βακτηρίου στη χρήση μυο-ινιτόλης και στη μετατροπή της σε βουτυρικό οξύ. Αυτές οι δύο μελέτες είναι κρίσιμες για να καθοριστεί, στη συνέχεια, ένα χρονικό εύρος για την εισαγωγή του στην αγορά».

Φωτογραφία άρθρου Shutterstock

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!