Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο δημοφιλές τρόφιμο συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του εντέρου

ΑρχικήΝέαΥγείαΠοιο δημοφιλές τρόφιμο συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του εντέρου
spot_img

Καθώς τα κρούσματα καρκίνου του εντέρου συνεχίζουν να αυξάνονται στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, η γενιά Ζ καλείται να αποφεύγει ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο.

Ενώ προηγουμένως πίστευαν ότι ο καρκίνος του εντέρου προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους, τα κρούσματα σε νεότερους ασθενείς έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι γιατροί πιστεύουν ότι συγκεκριμένες τροφές έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Το Cancer Research UK υποστηρίζει ότι υπάρχουν περίπου 44.100 νέες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πάντα, από την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) να θεωρούνται ύποπτα ως αιτία.

Ο Tim Spector, επιδημιολόγος και επιστημονικός συνιδρυτής της εταιρείας επιστημονικής υγείας ZOE, δήλωσε ότι οι δίαιτες της γενιάς Z και της χιλιετίας «δεν είναι σπουδαίες» και δήλωσε ότι η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστήσει δύσκολο να γνωρίζει κανείς πώς να τρώει υγιεινά.

Το βασικό, λέει, είναι να αποφεύγετε τα UPF (Ultra-processed food) δηλαδή τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία βρίσκονται σε λιχουδιές όπως τα ανθρακούχα ποτά και το λευκό ψωμί, ακόμη και σε υποτιθέμενα υγιεινά προϊόντα όπως η γρανίτα.

Αντ’ αυτού, συμβουλεύει ότι η κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, υγιεινών λιπαρών, σπόρων και λιπαρών ψαριών είναι «κλειδί» και είπε: «Δεν αρκεί απλώς να τρώτε «υγιεινά, πρέπει να τρώτε με τρόπο που να υποστηρίζει ένα υγιές, ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου. Εδώ είναι που τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση φαίνονται χρήσιμα».

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και η Dr. Anne K. Mongiu, χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού η οποία συμβούλευσε να τρώτε πολλές φυτικές ίνες, αλλά και τρόφιμα φιλικά προς το έντερο, όπως το kimchi και άλλα σνακ που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης ασθενειών.

Είπε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με εκείνες που είναι φορτωμένες με πρόχειρο φαγητό και UPF. Και πρόσθεσε: «Η υψηλή περιεκτικότητα αυτής της δίαιτας σε λιπαρά μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένες οδούς στο σώμα που διεγείρουν βασικούς τύπους κυττάρων (βλαστικά κύτταρα) που καλύπτουν το παχύ έντερο και τα ενεργοποιούν να γίνουν καρκινικά».

Εν τω μεταξύ, οι επαγγελματίες υγείας έχουν προτείνει ότι πολλοί νέοι άνθρωποι μπορεί απλώς να έχουν «λιγότερη επίγνωση» των συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου, ο οποίος είναι γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος». Μια γυναίκα, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 25 ετών, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με τα έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια που είχε πριν διαγνωστεί. Η Ellie Wilcock είχε έντονο πόνο κατά μήκος της μίας πλευράς της κοιλιάς της και ξαφνικές εξάρσεις κόπωσης, αλλά το απέδωσε σε μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.

Οι γιατροί πίστευαν ότι επειδή ο βασανιστικός της πόνος ήταν μόνο στη μία πλευρά της κοιλιάς και της λεκάνης της, ήταν πρόβλημα με το αναπαραγωγικό της σύστημα. Ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι επρόκειτο για κύστη ωοθήκης. Ωστόσο, στη συνέχεια διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου τετάρτου σταδίου.

  • Δείτε τη μελέτη για τις δυσμενείς επιπτώσεις των UPF στην υγεία, εδώ.
  • Δείτε τη Βρετανική μελέτη που συνδέει τη κατανάλωση UPF με την εμφάνιση καρκίνου, εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο