Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/617 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια και το αλάτι, που τροποποιεί το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006.
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής καθορίζει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε στις 22 Νοεμβρίου 2012 γνώμη σχετικά με τον υδράργυρο και τον μεθυλυδράργυρο στα τρόφιμα. Στην εν λόγω γνώμη, η Αρχή καθόρισε την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη – ΑΕΠ για τον ανόργανο υδράργυρο στα 4 μg/kg σωματικού βάρους (σ.β.) και για τον μεθυλυδράργυρο στο 1,3 μg/kg σ.β. (αμφότερα εκφραζόμενα ως υδράργυρος) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση μέσω της διατροφής στο 95ο εκατοστημόριο είναι κοντά ή πάνω από την ΑΕΠ για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Οι καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων ψαριού, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται έγκυες γυναίκες, μπορεί να υπερβούν την ΑΕΠ κατά περίπου έξι φορές. Τα έμβρυα αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα.
Το 2014 η Αρχή εξέδωσε γνώμη σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της κατανάλωσης θαλασσινών σε σχέση με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση στον μεθυλυδράργυρο, όπου επανεξέτασε τον ρόλο των θαλασσινών στην ευρωπαϊκή διατροφή και αξιολόγησε τον ευεργετικό για την υγεία αντίκτυπο της κατανάλωσης θαλασσινών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περίπου 1 έως 2 μερίδων θαλασσινών εβδομαδιαίως και έως 3 έως 4 μερίδων εβδομαδιαίως κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συνδεθεί με καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα της νευρολογικής ανάπτυξης των παιδιών σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση θαλασσινών. Τα ποσά αυτά έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο σε ενήλικες.
Αργότερα την ίδια χρονιά, η EFSA εξέδωσε δήλωση σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών/θαλασσινών σε σύγκριση με τους κινδύνους του μεθυλυδραργύρου στα είδη αυτά, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για να επιτευχθούν τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών που συνδέονται με 1 έως 4 μερίδες ψαριών την εβδομάδα και για την προστασία κατά της νευροαναπτυξιακής τοξικότητας του μεθυλυδραργύρου, η κατανάλωση ψαριών/θαλασσινών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο θα πρέπει να περιοριστεί.
Λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων των επιστημονικών γνωμών και της δήλωσης της Αρχής, γίνεται αντιληπτό ότι τα μέγιστα επίπεδα υδραργύρου θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η διατροφική έκθεση στον υδράργυρο μέσω των τροφίμων, κάτι στο οποίο συνηγορούν και τα πρόσφατα στοιχεία εμφάνισης, που δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των μέγιστων επιπέδων υδραργύρου σε διάφορα είδη ψαριών.
Το επίπεδο υδραργύρου για τον καρχαρία και τον ξιφία θα πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο, εν αναμονή περαιτέρω συλλογής δεδομένων, επιστημονικής αξιολόγησης και γνώσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμβουλών κατανάλωσης όσον αφορά τη μείωση της έκθεσης.
Επίσης, ο κανονισμός αναφέρει πως ο Codex Alimentarius ορίζει μέγιστο επίπεδο 0,1 mg/kg για τον υδράργυρο στο αλάτι και είναι σκόπιμο να καθοριστεί το ίδιο μέγιστο επίπεδο στην ενωσιακή νομοθεσία.
Μπορείτε να δείτε τον νέο Κανονισμό, και το παράρτημά του με τα νέα όρια, στο πιο κάτω αρχείο.