Περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά που μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο κάποιους καταναλωτές
Όταν ο οργανισμός, αντί να πολεμά μικρόβια, ξεκινά να πολεμά τους συμμάχους του, δηλαδή συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, τότε κάτι δεν πάει καλά: η κατάσταση ονομάζεται τροφική αλλεργία και οι διάφορες μορφές της έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα καταγγελία στο cibum: Κίνδυνος από γλυκά γνωστού ζαχαροπλαστείου στην Περαία Θεσσαλονίκης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καπνιστός σολομός: «Ελέγξτε τα ψυγεία σας και απορρίψτε – Κίνδυνος ακόμη και για θάνατο»
Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης ποικίλουν: Τα πιο συνηθισμένα είναι: αίσθημα φαγούρας στο στόμα, στο λαιμό ή στα αυτιά, κόκκινο ερύθημα στο σώμα (γενικευμένο ή σε ένα σημείο) και πρήξιμο στο πρόσωπο (γύρω από τα μάτια, τη γλώσσα και το στόμα). Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν διάφορες μορφές δυσφορίας (αίσθημα στένωσης των αεραγωγών, δηλαδή η αίσθηση πως δεν μπορούμε να ανασάνουμε καλά, κοφτή αναπνοή ή αίσθημα ζάλης), αλλά και συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα ή ίωση, όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, φτέρνισμα, καταρροή και βουλωμένη μύτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεμάτη μαμούνια βρώμη πασίγνωστης μάρκας που αγοράστηκε από Eλληνικό σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λαχανάκια Βρυξελλών: Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά;
Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η αναγραφή αλλεργιογόνων συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορεί να προφυλακτεί ο καταναλωτής με ευαισθησία από απρόσμενες περιπέτειες υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζωντανές κατσαρίδες, περιττώματα τρωκτικών και ληγμένα τρόφιμα σε κουζίνα εκπαιδευτηρίων – Αναστολή άδειας λειτουργίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γκρελίνη: Η ορμόνη της πείνας και πώς θα την καταστείλετε
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία D. Coluccio & Sons ανακαλεί τις συσκευασίες των 300 γραμμαρίων του προϊόντος “Colussi Cantuccini Chocolate Drops”, μπισκότα με σταγόνες σοκολάτας, επειδή ενδέχεται να περιέχουν αδήλωτα αμύγδαλα .

Οι καταναλωτές με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς διατρέχουν κίνδυνο «σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων» τονίζει ο FDA.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, το προϊόν που ανακλήθηκε διανεμήθηκε μέσω καταστημάτων λιανικής και ταχυδρομικών παραγγελιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα μπισκότα συσκευάστηκαν σε μπλε σακούλα με το UPC 8002590006020. Οι αριθμοί παρτίδας στο πίσω μέρος της συσκευασίας είναι 3540152 BBD 15-01-2025 και L354150 BBD 29-05-2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τα φάτε!» – Επείγουσα ανάκληση δύο μολυσμένων προϊόντων κοτόπουλου που πωλούνται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Eξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκανε ψευδείς καταγγελίες τροφικής δηλητηρίασης διεκδικώντας αποζημιώσεις από ξενοδοχεία
Η ανάκληση ξεκίνησε αφού «ανακαλύφθηκε ότι το προϊόν που περιέχει αμύγδαλο διανεμήθηκε σε συσκευασία που δεν ανέγραφε την παρουσία αμυγδάλων». Μια μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ότι αυτό το λάθος οφειλόταν σε «προσωρινή βλάβη στις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας της εταιρείας».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες λόγω των αδήλωτων αμυγδάλων στο προϊόν που ανακαλείται.
Οι καταναλωτές που αγόρασαν τα μπισκότα και έχουν προβλήματα αλλεργιών καλούνται να τα επιστρέψουν στα καταστήματα που τα αγόρασαν για να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.
Την ίδια ώρα το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) που αποτελεί το βασικό εργαλείο διασφάλισης της επαρκούς και έγκαιρης ροής και ανταλλαγής πληροφοριών κυρίως μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν προκύπτει ή ανιχνεύεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προειδοποιεί για μη δηλωμένα αλλεργιογόνα σε παιδικές τροφές από τη Σουηδία.
Μάλιστα επικαλείται ενδεχόμενο σοβαρού κινδύνου. Η προειδοποίηση έρχεται μετά από καταγγελία καταναλωτή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα 10 συχνά λάθη που κάνουμε και χαλάνε τα τυριά
Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς
Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Μπορεί να διατηρηθεί δια βίου, αν και περίπου 9% των παιδιών θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους.
Οι ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα, αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Συστήνεται έτσι σε κάθε αλλεργικό άτομο στους ξηρούς καρπούς να έχει άμεση πρόσβαση σε ενέσιμη επινεφρίνη καθ’ όλες τις στιγμές καθώς και γνώση της διαδικασίας χρήσης της.
Για την αποφυγή μίας αλλεργικής αντίδρασης, η αυστηρή αποφυγή των ξηρών καρπών και των παραγώγων τους είναι απαραίτητη. Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για την αναγνώριση στοιχείων ξηρών καρπών.
Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν αλλά δε περιορίζονται στο καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι, το κάσιους, και το φυστίκι αιγίνης. Δε θα πρέπει να συγχέονται ή να συγκατελέγονται μαζί με το φυστίκι, που είναι όσπριο ή με σπόρους όπως το ηλιοτρόπιο ή το σουσάμι.
Όποιος έχει αλλεργία σε κάποιο τύπο ξηρού καρπού έχει ψηλότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικός και σε άλλους τύπους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να πετάτε το νερό που βράσατε τα αυγά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε και να απολαύσετε Irish coffee
Μερικές αναπάντεχες πηγές ξηρών καρπών
Πρωτεΐνη ξηρών καρπών μπορούν να βρεθούν σε δημητριακά, γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες, ‘μπάρες’ ενέργειας, καφέ με γεύσεις, παγωμένα επιδόρπια, μαρινάδες, σάλτσες για ψησταριά, και μερικά γεύματα κρεάτων π.χ μορταδέλλα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.