Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγό ή κοτόπουλο; Ποιο έχει περισσότερη πρωτεΐνη;

ΑρχικήΝέαΑυγό ή κοτόπουλο; Ποιο έχει περισσότερη πρωτεΐνη;
spot_img

Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης όπως είναι το αυγό και το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο και τα αυγά είναι δημοφιλείς πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, γεμάτες με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Bελτιώνουν το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό και προάγουν την υγιή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ποια από τις δύο αυτές τροφές όμως είναι πιο συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης;

Σύγκριση πρωτεϊνών

Ανάλογα με την κοπή, το κοτόπουλο περιέχει 23–31 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Τα μαγειρεμένα αυγά περιέχουν 12,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι πιο συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης.

Ωστόσο, τόσο το κοτόπουλο όσο και τα αυγά θεωρούνται «πλήρεις» πρωτεΐνες. Οι ζωικές πρωτεΐνες, περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Αν και χρειάζεστε 20 αμινοξέα για να λειτουργήσετε, μόνο εννέα – ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη- είναι πραγματικά απαραίτητα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει και πρέπει να τα προμηθευτείτε από διατροφικές πηγές.

Αν και τόσο οι ζωικές πρωτεΐνες όσο και οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και η σόγια, παρέχουν πρωτεΐνη, οι φυτικές πηγές θεωρούνται «ατελείς» πρωτεΐνες επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα ή δεν διαθέτουν ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα.

Το σώμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Στην πραγματικότητα, τα αυγά και το κοτόπουλο αφομοιώνονται σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν ρυθμό πέψης που κυμαίνεται μεταξύ 45-80%. Αυτό κάνει το κοτόπουλο και τα αυγά “πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας”, καθώς η πρωτεΐνη σε αυτά τα τρόφιμα απορροφάται εύκολα, διασπάται και χρησιμοποιείται από το σώμα για σημαντικές διαδικασίες όπως η οικοδόμηση μυών και η δημιουργία ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Αν και το κοτόπουλο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα αυγά, μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά έχουν μεγαλύτερη πεπτικότητα από το κοτόπουλο. Τα αυγά έχουν ποσοστό πεπτικότητας 97% σε σύγκριση με το 94% του κοτόπουλου, που σημαίνει ότι το σώμα σας είναι πιο ικανό να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα στα αυγά από το κοτόπουλο.

Σύγκριση Διατροφικής αξίας

Ακολουθεί η σύγκριση διατροφικής αξίας μεταξύ ενός μικρού στήθους κοτόπουλου 105 γραμμαρίων και δύο μεγάλων αυγών 50 γραμμαρίων.

Εκτός από την πρωτεΐνη, τα αυγά και το στήθος κοτόπουλου είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β , του ψευδάργυρου και του σεληνίου.

Τα αυγά και το στήθος κοτόπουλου περιέχουν Β6, μια βιταμίνη που απαιτείται για περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, αλλά το στήθος κοτόπουλου είναι μια πολύ πιο συμπυκνωμένη πηγή.

Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης παρέχουν επίσης Β12, η ​​οποία απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη νευρολογική λειτουργία, το μεταβολισμό και τη σύνθεση DNA.

Το κοτόπουλο και τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα, όπως ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη διαίρεση των κυττάρων και τη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA, ενώ το σελήνιο παίζει ουσιαστικούς ρόλους στην υγεία του ανοσοποιητικού και στη λειτουργία του θυρεοειδούς και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.

Τα αυγά είναι καλύτερη πηγή σιδήρου από το κοτόπουλο, που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου, την ανάπτυξη, την παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση ορμονών και τη νευρολογική ανάπτυξη. Τα αυγά είναι επίσης υψηλότερα σε χολίνη, μια θρεπτική ουσία που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και εμπλέκεται στον μεταβολισμό, την κυτταρική υγεία και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.

Αν και το κοτόπουλο και τα αυγά περιέχουν διαφορετικά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων, είναι και τα δύο εξαιρετικά θρεπτικά και μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλές δίαιτες.

Οι κίνδυνοι

Το κοτόπουλο και τα αυγά είναι και τα δύο υγιεινά, αλλά το κοτόπουλο είναι μια πιο συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν το κοτόπουλο ή τα αυγά για διατροφικούς λόγους ή λόγους υγείας. Για παράδειγμα, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, ενώ τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες επιλέγουν να αποφεύγουν το κοτόπουλο.

Είναι επίσης πιθανό να είστε αλλεργικοί στα αυγά και το κοτόπουλο, αν και οι αλλεργίες στα αυγά είναι πιο συχνές. Εάν είστε αλλεργικοί στα αυγά ή στο κοτόπουλο, είναι σημαντικό να αποφύγετε εντελώς αυτές τις τροφές, καθώς η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο