Μια πηγή ασβεστίου που δε θα σκεφτούν οι περισσότεροι.
Αν και τα βρώσιμα φύκια ήταν κάποτε ένα αντισυμβατικό τρόφιμο στην Ευρώπη, έχουν γίνει ένα πολύ πιο συνηθισμένο βασικό προϊόν της κουζίνας των νοικοκυριών. Και αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ καλό αν προσπαθείτε να αναζωογονήσετε την ποικιλία της διατροφής σας καθώς και να αυξήσετε την κατανάλωση ασβεστίου.
Σύμφωνα με μια έρευνα σε νέους Αυστραλούς που δημοσιεύθηκε το 2022, το 49,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έτρωγε φύκια σε εστιατόριο μία φορά το μήνα. Λίγο κάτω από το 40% δήλωσε ότι κατανάλωσε φύκια σε σούσι μπαρ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Καινοτομίας Υδατοκαλλιέργειας του Μέιν (MAIC) αποκάλυψε ότι το 36% των ερωτηθέντων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγοράσει ή καταναλώσει μια μορφή φυκιών.
Το ασβέστιο στα αποξηραμένα φύκια είναι αρκετό για να ανταγωνιστεί το ασβέστιο σε ένα ποτήρι γάλα. Δεδομένα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι μια μερίδα δύο κουταλιών της σούπας αποξηραμένων φυκιών hijiki περιέχει 89 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, ενώ σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διατροφικές Οδηγίες, ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών περιέχει 305 χιλιοστόγραμμα.
Άρα θα χρειαστείτε μόνο περίπου 3,5 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύκια για να πάρετε τόσο ασβέστιο όσο θα παίρνατε από ένα ποτήρι γάλα!
Μια ανάλυση για το ασβέστιο με βάση τη θάλασσα στο Scientific Reports υποδηλώνει ότι το ασβέστιο που προέρχεται από φύκια πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ως μια φθηνή, σταθερά διαθέσιμη πηγή ασβεστίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ανησυχείτε καθόλου για τη μελλοντική κατάσταση των οστών σας.
Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Solids επιβεβαίωσε τη παραπάνω ανάλυση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φύκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της οστεοπόρωσης λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ασβεστίου που περιέχουν.