Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν φάτε ή μαγειρέψετε φασόλια σε κονσέρβα

ΑρχικήΟικιακάΑυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν φάτε ή μαγειρέψετε φασόλια σε κονσέρβα
spot_img

Είναι απαραίτητο λένε οι ειδικοί, και αν διαβάσετε τους λόγους θα καταλάβετε ότι έχουν δίκιο

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν έχουν και την καλύτερη φήμη, καθώς θεωρούνται γεύματα δεύτερης κατηγορίας με μικρή διατροφική αξία και όχι και τόσο αυθεντική γεύση.

Κι όμως, πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αφού η διαδικασία κονσερβοποίησης έχει μικρότερο αντίκτυπο στη διατροφή από ό,τι νομίζουμε.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψε ότι το να καταναλώναμε ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένα φασόλια καθημερινά για ένα μήνα μειώνει τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης.

Ωστόσο, προτού προσθέσετε φασόλια στην επόμενη συνταγή σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο επιπλέον χρόνο για να τα… ξεπλύνετε!

Μειώνεται το νάτριο και τα … αέρια

Το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών βοηθά στη μείωση του υψηλού φορτίου νατρίου του προϊόντος. Το νάτριο προστίθεται συνήθως στα κονσερβοποιημένα φασόλια όχι μόνο για λόγους γεύσης, αλλά και για λόγους συντήρησης. Αν και διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα, 1/2 φλιτζάνι μαύρα φασόλια σε κονσέρβα μπορεί να περιέχει από περίπου 80 mg έως περίπου 400 mg νατρίου.

«Το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών αφαιρεί έως και 40% της περιεκτικότητας σε νάτριο και ξεπλένει το αμυλούχο υγρό που μπορεί να αλλάξει τη γεύση και την υφή των πιάτων», εξηγεί η Amy Davis, RDN , διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Amy Davis Nutrition.

Ένα άλλο πιθανό όφελος από το ξέπλυμα είναι ότι βοηθά στην ελαχιστοποίηση τυχόν αερίων ή άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων που συχνά σχετίζονται με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

«Τα φασόλια ανήκουν σε μια κατηγορία τροφίμων που ονομάζονται FODMAPs , ένα αρκτικόλεξο για ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες», εξηγεί η Lindsay Malone, RDN, LD , εκπαιδευτής διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. «Αυτοί είναι τύποι υδατανθράκων που μπορούν να συμβάλουν σε αέρια και φούσκωμα σε ορισμένους ανθρώπους, αν και μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους».

Το μούλιασμα και το μαγείρεμα των αποξηραμένων φασολιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά γαστρεντερικά συμπτώματα. Όσον αφορά άλλους τρόπους για να αποφύγετε την αέρια από τα φασόλια, η Malone πρότεινε «να τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας» για να βελτιώσετε την πεπτικότητα, ενώ η προσθήκη συστατικών όπως κύμινο ή τζίντζερ στα φασόλια σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω ανακούφιση του στομάχου.

Μήπως στο ξέπλυμα χάνονται τα θρεπτικά στοιχεία;

Όλα τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φασόλια – από φυτικές ίνες έως μικροθρεπτικά συστατικά – θα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξάρτητα από το αν τα ξεπλύνετε πριν από την κατανάλωση.

Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα κονσερβοποιημένα φασόλια επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα του σώματος και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο ακραίες αιχμές και μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενέργειας μετά το φαγητό.

Οι ίνες από τα φασόλια «υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου ενθαρρύνοντας την κανονικότητα και τροφοδοτώντας καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου », είπε η Malone. Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης .

Βιταμίνες όπως το φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος , το κάλιο και το μαγνήσιο βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στα κονσερβοποιημένα φασόλια. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά – σε συνδυασμό με τη σειρά φυτικών ενώσεων στα φασόλια – υποστηρίζουν την υγεία του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού και της καρδιάς.

Αλλά από την άλλη πλευρά, τα φασόλια περιέχουν φυτικά άλατα και λεκτίνες, που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Τα φυτικά είναι γνωστά για την αναστολή της απορρόφησης ασβεστίου , σιδήρου , μαγνησίου και ψευδαργύρου. Και οι λεκτίνες μπορούν να συνδεθούν με τους υδατάνθρακες και να αντισταθούν στα πεπτικά ένζυμα που απαιτούνται για τη σωστή διάσπαση αυτών των υδατανθράκων, οδηγώντας ενδεχομένως σε γαστρεντερική δυσφορία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο