Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφικά οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία, από το μητρικό γάλα 

ΑρχικήΝέαΔιατροφικά οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία, από το μητρικό γάλα 
spot_img

Τι έδειξαν ανασκοπήσεις από την Anses.

   Δύο βασικές αξιολογήσεις ειδικών για το μητρικό γάλα, αξιολογώντας τα διατροφικά του οφέλη παράλληλα με τους κινδύνους που ενέχουν οι χημικές προσμείξεις, διεξήγαγε ο Γαλλικός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας, Anses. Και οι μελέτες υπογραμμίζουν τη διπλή σημασία της προώθησης του μητρικού θηλασμού για τα πλεονεκτήματά του στην υγεία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους από επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στο μητρικό γάλα λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

   Στην πρώτη αξιολόγηση, το ANSES εξέτασε την έκθεση βρεφών κάτω των έξι μηνών σε 32 ουσίες μέσω του μητρικού γάλακτος και των συμπληρωματικών τροφών. Ενώ η πλειονότητα αυτών των ουσιών ενέχει ελάχιστους κινδύνους για την υγεία, 20 δεν υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας, 12 προσδιορίστηκαν ως ανησυχητικές. Αυτά περιελάμβαναν ιχνοστοιχεία (όπως αρσενικό και μόλυβδο), πολυχλωριωμένες ενώσεις (όπως PCB και διοξίνες) και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS). Η παρουσία τους στο μητρικό γάλα είναι αποτέλεσμα αθροιστικής έκθεσης με την πάροδο του χρόνου, που συχνά προέρχεται από περιβαλλοντική μόλυνση των τροφίμων και του νερού.

   Δεδομένης της εκτεταμένης φύσης αυτών των ρύπων, η ANSES τονίζει την ανάγκη για συλλογική δράση και όχι μεμονωμένα μέτρα. Ο οργανισμός ζητά ισχυρότερα ρυθμιστικά πλαίσια για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών των επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον και στον εφοδιασμό τροφίμων. Επιπλέον, συνιστά συνεχείς μελέτες για την καλύτερη κατανόηση και παρακολούθηση της μόλυνσης του μητρικού γάλακτος και των πιθανών επιπτώσεών της στην ανάπτυξη του παιδιού.

   Παράλληλα, η ανασκόπηση επιβεβαίωσε τα σημαντικά διατροφικά οφέλη του μητρικού γάλακτος. Έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υπέρβαρου, βελτιωμένη γνωστική ανάπτυξη και χαμηλότερες περιπτώσεις ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η οξεία μέση ωτίτιδα, ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Ο οργανισμός υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης συγκεκριμένων διατροφικών οδηγιών για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες για την κάλυψη των αυξημένων διατροφικών τους αναγκών.

   Συνολικά, ενώ ο θηλασμός παραμένει ένα κρίσιμο στοιχείο της υγείας των βρεφών, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ρύπων είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των οφελών του. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια θετική τάση, με αύξηση των πρακτικών θηλασμού στη Γαλλία, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας του για την υγεία της μητέρας και του παιδιού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο