Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφολόγος: «40% των συμπληρωμάτων διατροφής δεν έχουν καν «ανιχνεύσιμη» ποσότητα συστατικών που αναγράφουν»!

ΑρχικήPicksNews LineΔιατροφολόγος: «40% των συμπληρωμάτων διατροφής δεν έχουν καν «ανιχνεύσιμη» ποσότητα συστατικών που αναγράφουν»!
spot_img

Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφές υπόσχεται φύκια για μεταξωτές κορδέλες ισχυρίζεται η ειδικός

Μία ειδικός στον τομέα της υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους εξαρτώνται καθημερινά από συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμίνες για τη διατήρηση της υγείας τους και την ευεξία τους.

Μιλώντας στο Stylist Live, η Dr Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στο Zoe Health, υποστήριξε την άποψή της στηριζόμενη σε μελέτη του 2023 που «διαπίστωσε ότι μόνο το 11 τοις εκατό των συμπληρωμάτων που εξετάστηκαν περιείχε οποιαδήποτε ποσότητα από αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα». Μάλιστα παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και πολλές μεγάλες μάρκες περιείχαν 40 τοις εκατό λιγότερες από τις διαφημιζόμενες βασικές βιταμίνες».

Η μελέτη του 2023 εξέτασε 57 αθλητικά συμπληρώματα και αποκάλυψε ότι 23 (40 τοις εκατό) δεν είχαν καν «ανιχνεύσιμη ποσότητα» διαφημιζόμενων συστατικών.

«Από τα προϊόντα που περιείχαν ανιχνεύσιμες ποσότητες του αναγραφόμενου συστατικού, η πραγματική ποσότητα κυμαινόταν από 0,02 τοις εκατό έως 334 τοις εκατό της αναγραφόμενης ποσότητας», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. “Έξι από τα 57 προϊόντα (11 τοις εκατό) περιείχαν μια ποσότητα του συστατικού εντός 10 τοις εκατό της αναγραφόμενης ποσότητας.”

Η Δρ Amati επεσήμανε μια σημαντική ανησυχία σχετικά με την έλλειψη ρύθμισης της βιομηχανίας συμπληρωμάτων και τόνισε πόσο εύκολα θα μπορούσαν να πωληθούν προϊόντα αμφίβολης ποιότητας: «Αν ήθελα να φτιάξω ένα σωρό συμπληρώματα αύριο και να τα πουλήσω σε όλους σας, μπορώ – κανείς δεν νοιάζεται να ελέγξει τι υπάρχει πραγματικά σε αυτό…»

Η ειδικός συμβούλεψε περαιτέρω την αγορά συμπληρωμάτων που έχουν ελεγχθεί από τρίτους για διασφάλιση της ασφάλειας του προϊόντος.

Ο Δρ Amati εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων για την εμμηνόπαυση, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι βιταμίνες βελτιώνουν οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που ενδιαφέρουν τις γυναίκες».

Η ίδια επεσήμανε: «Οι χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου δύο συμβάλλουν στο 80 τοις εκατό των πρόωρων θανάτων. Τώρα αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό με αυτό το στατιστικό είναι ότι το 80 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν με τέσσερις απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής : να μην καπνίζουμε, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ να κινούμε περισσότερο το σώμα μας και – ίσως το πιο ισχυρό από όλα – να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο