Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Μια περισσότερο φυτική διατροφή σημαίνει μείωση της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΈρευνα: Μια περισσότερο φυτική διατροφή σημαίνει μείωση της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους
spot_img

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη της Ερευνητικής Ομάδας Biomarkers and Nutritional Food Metabolomics της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UB) και του CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES).

Επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research, είναι η Cristina Andrés-Lacueva, καθηγήτρια στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων.

Πρόκειται για ευρωπαϊκή μελέτη, μέρος της Πρωτοβουλίας Κοινού Προγραμματισμού «Μια υγιεινή διατροφή για μια Υγιεινή Ζωή», η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 12 ετών με τη συμμετοχή 842 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στις περιφέρειες Bordeaux και Dijon της Γαλλίας.

Μεταβολική για τη μελέτη της επίδρασης της διατροφής στην υγεία

Η μελέτη αναλύει τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού των διατροφικών συστατικών, της εντερικής μικροχλωρίδας, του ενδογενούς μεταβολισμού και της γνωστικής εξασθένησης. Όπως σημειώνει η Mireia Urpí-Sardà, από το Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Γαστρονομίας και CIBERFES, «αυτό που αναλύσαμε στις υπό μελέτη ομάδες είναι ο ρυθμιστικός ρόλος της διατροφής στον κίνδυνο να υποφέρουμε από γνωστική εξασθένηση». Η Urpí-Sardà επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτών των διεργασιών και ορισμένων μεταβολιτών».

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν προστατευτική συσχέτιση μεταξύ μεταβολιτών που προέρχονται από κακάο, καφέ, μανιτάρια και κόκκινο κρασί, τον μικροβιακό μεταβολισμό τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες (μήλο, κακάο, πράσινο τσάι, βατόμουρα, πορτοκάλια ή ρόδια) και της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους.

Η ανάλυση δειγμάτων πλάσματος έδειξε ότι ορισμένοι μεταβολίτες σχετίζονται με την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Cristina Andrés-Lacueva, «για παράδειγμα, υπάρχουν βιοδείκτες της κατανάλωσης καφέ και κακάο, που είχαν προστατευτικό χαρακτήρα, ενώ η σακχαρίνη – που προέρχεται από την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών – σχετίζεται με έναν επιζήμιο ρόλο».

Διατροφικές αλλαγές για υγιή γνωστική γήρανση

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι καθοριστικές για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης και της εξέλιξής της σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες.

«Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης παρέχει πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης λόγω της γήρανσης», εξηγεί στην Daily Trust η Cristina Andrés-Lacueva.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο