Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές βρήκαν τα τρόφιμα που μειώνουν το δυνατό ροχαλητό

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕρευνητές βρήκαν τα τρόφιμα που μειώνουν το δυνατό ροχαλητό
spot_img

Ορισμένες δίαιτες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ροχαλητού και υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μελέτη.

Οι άνθρωποι που τρώνε μια υγιεινή, φυτική διατροφή που είναι υψηλή σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research. Aντίθετα, τα άτομα που ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζαχαρούχα ποτά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης OSA.

Τα άτομα με OSA συχνά ροχαλίζουν δυνατά, η αναπνοή τους αρχίζει και σταματά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να ξυπνήσουν αρκετές φορές. Αυτό όχι μόνο προκαλεί κόπωση, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Η νέα μελέτη είναι μια από τις πρώτες αναλύσεις μεγάλης κλίμακας για τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της διατροφής με βάση τα φυτά και του κινδύνου OSA. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής, φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της OSA.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ Yohannes Melaku από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. «Οι παράγοντες κινδύνου για αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να προέρχονται από τη γενετική ή τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στον αντίκτυπο του περιορισμού των θερμίδων, των συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων και της απώλειας βάρους. Υπάρχει ένα κενό στις γνώσεις μας για το πώς τα γενικά διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν τον κίνδυνο OSA. Με αυτή τη μελέτη, θέλαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό και να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών τύπων διατροφής με βάση τα φυτά και του κινδύνου για OSA» είπε.

Η έρευνα περιελάμβανε δεδομένα για 14.210 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν όλα όσα είχαν φάει τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν αυτές τις πληροφορίες ανάλογα με το αν οι άνθρωποι έτρωγαν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά (συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, τσάι και καφέ) ή δίαιτα πλούσια σε ζωικές τροφές (συμπεριλαμβανομένου ζωικού λίπους, γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών ή θαλασσινά και κρέας). Εξέτασαν επίσης εάν οι άνθρωποι έτρωγαν μια ανθυγιεινή , φυτική διατροφή (συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων δημητριακών, πατατών, ποτών με ζάχαρη, γλυκών, γλυκών και αλμυρών τροφών).

Τα άτομα με δίαιτες υψηλότερες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από OSA, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν δίαιτες χαμηλότερες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όσοι ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή διέτρεχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης διέτρεχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν χαμηλές ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης διαφορές στους κινδύνους για τις γυναίκες και τους άνδρες, με μια φυτική διατροφή να έχει ισχυρότερη συσχέτιση με τον κίνδυνο OSA για τους άνδρες και μια ανθυγιεινή διατροφή να έχει μεγαλύτερη αύξηση στον κίνδυνο των γυναικών.

Ο Δρ Melaku είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης OSA. Είναι σημαντικό να σημειωθούν αυτές οι διαφορές φύλου επειδή υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για άτομα με OSA.

«Αυτή η έρευνα δεν μας λέει γιατί η διατροφή είναι σημαντική, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μειώνει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία. Αυτοί είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για OSA. Δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά και χαμηλή σε επιβλαβή διατροφικά στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν τη λιπώδη μάζα, τη φλεγμονή, ακόμη και τον μυϊκό τόνο, τα οποία σχετίζονται με τον κίνδυνο OSA».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου OSA στην ίδια ομάδα ανθρώπων. Σκοπεύουν επίσης να μελετήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ δίαιτας και κινδύνου OSA μακροπρόθεσμα.

Η καθηγήτρια Σοφία Σχίζα eπικεφαλής της Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για τη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, είπε: «Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια συχνά εμφανιζόμενη πάθηση και ένας σημαντικός αριθμός ατόμων δεν γνωρίζουν τη δική τους διάγνωση παρά τους σχετικούς κινδύνους. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το OSA και οι ασθενείς μπορούν επίσης να λάβουν ορισμένα μέτρα για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Αυτό περιλαμβάνει την αποχή από το κάπνισμα, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την παραμονή σωματικά δραστήρια. «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προτείνουν ότι η τροποποίηση της διατροφής μας μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση ή την αποφυγή της OSA. Έχοντας επίγνωση ότι η ενσωμάτωση μιας μεγάλης ποικιλίας λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή μας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και ροφημάτων με ζάχαρη, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία μας. Πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο για όλους να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή».

DOI

10.1183/23120541.00739-2023

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η σκοτεινή πλευρά του κουρκουμά

Με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν κουρκουμά σε συμπυκνωμένη μορφή συμπληρώματος, έχει εμφανιστεί μια ανησυχητική τάση.

Κονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως αποδεκτές.

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο