Τι δείχνουν οι μελέτες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς οι γαλακτοκομικές εταιρείες «ποντάρουν» στη σύγχρονη τάση για υγεία και ευεξία.
Ο Βρετανός καθηγητής γενετικής Tim Spector ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους αναζητούν μανιωδώς το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για την διατροφή τους, συμβουλεύοντας να κοιτούν προσεκτικά την ετικέτα για δύο συγκεκριμένα πράγματα: Την περιεκτικότητα σε γάλα και τυχόν προσθήκη ζάχαρης.
- Δείτε επίσης: Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum
«Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν μέχρι και δέκα συστατικά αλλά παραλείπουν το σημαντικότερο: το γάλα! Δηλαδή, αγοράζετε ένα “ψεύτικο” γιαούρτι», εξηγεί ο Καθηγητής.
«Επιπλέον, ο «διατροφικός σούπερ σταρ» που υποτίθεται ότι είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ασβέστιο περιέχει συγκλονιστικές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης για αποκτήσει λίγη από τη γλυκύτητα που χάνει με την αφαίρεση λιπαρών. Ορισμένες μάρκες προσθέτουν 30 ή περισσότερα γραμμάρια φρουκτόζης, σακχαρόζης ή άλλων γλυκαντικών…», διευκρινίζει.
Τι δείχνουν οι μελέτες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Οι μελέτες δείχνουν ότι σε σύγκριση με τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά χαμηλά λιπαρά, ενεργοποιούν περιοχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Όταν τρώμε αυτά τα τρόφιμα τείνουμε να αναζητούμε ό,τι μας έκανε να νιώθουμε καλά, το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι τροφή χωρίς λιπαρά γεμάτα ζάχαρη (Ενεργοποιείται το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται από ναρκωτικά όπως κοκαΐνη!).
Ως εκ τούτου οι επιστήμονες συνιστούν την αποφυγή τροφών με μειωμένα λιπαρά στις οποίες προστίθεται ζάχαρη για να προσδώσει γεύση, προς όφελος των τρόφιμα που περιέχουν λίπος αλλά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά δεν παρέχουν στο σώμα τα δομικά στοιχεία που χρειάζονται για την ισορροπημένη λειτουργία των ορμονών, η οποία είναι απαραίτητη για την βέλτιστη σύνθεση του σώματος. Για παράδειγμα, το λίπος χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ανδρογόνων ορμονών που εμπλέκονται στην καύση λίπους, στην κινητοποίηση των αποθεμάτων ενέργειας και στην οικοδόμηση μυών.
Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί τα γαλακτοκομικά λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο πιστεύαμε προηγουμένως -και μπορεί ακόμη και να είναι υγιεινά, είπε ο Δρ. Ronald Krauss, καθηγητής παιδιατρικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Μεταξύ των διαφόρων τύπων κορεσμένων λιπαρών που μπορούν να βρεθούν στα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ορισμένα που φαίνεται να είναι ουδέτερα ή ωφέλιμα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με μειωμένους κινδύνους διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο.
Το λίπος του γάλακτος συνδυάζεται επίσης φυσικά σε μια μοναδική δομή που ονομάζεται μεμβράνη σφαιριδίων λίπους γάλακτος, δήλωσε η Marie-Caroline Michalski, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας. Τα συστατικά αυτής της δομής μπορούν να βοηθήσουν στη δέσμευση της χοληστερόλης στην πεπτική οδό, βελτιώνοντας δυνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Αυτά γίνονται όταν απλά μεταφράζεις ένα άρθρο από άλλη χώρα της οποίας η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τους κανονισμούς της Ελλάδας, όπου το γιαούρτι είναι γιαούρτι χωρίς τίποτε άλλο μέσα, ανεξαρτήτως λιπαρών.
Unfollow λοιπόν για το site…