Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
30 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70
spot_img

Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 ετών και μετά, έχουν 43-84% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια υγιή γήρανση στην ηλικία των 70 ετών.

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «NUTRITION 2024» στο Σικάγο.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για πάνω από 106.000 άτομα για περίοδο 30 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 39 ετών και χωρίς χρόνιες ασθένειες κατά την έναρξη της μελέτης και παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων κάθε τέσσερα χρόνια.

Όπως εντόπισαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 ετών και μετά, είχαν 43-84% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια υγιή γήρανση στην ηλικία των 70 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν υγιεινή διατροφή. Ως υγιή γήρανση ορίζεται όχι μόνο η απουσία ασθενειών, αλλά και η ικανότητα να ζούμε ανεξάρτητα και να απολαμβάνουμε μια καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουμε, οπότε συμπεριλαμβάνει τη σωματική υγεία, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και ακόρεστων λιπαρών συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Η Ανν-Ζιλί Τεσιέ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνει ότι ένα εύρημα που ξεχώρισε ήταν η συσχέτιση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της πλανητικής δίαιτας, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις φυτικές πρωτεΐνες και τα υγιεινά λίπη. Η διατροφή αυτή συνδέθηκε με 68% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης και η μεσογειακή διατροφή με 67% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα