Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η «υγιεινή» τροφή που τρώμε κατά κόρον τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε εάν έχουμε υψηλή πίεση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ «υγιεινή» τροφή που τρώμε κατά κόρον τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά πρέπει να αποφεύγουμε εάν έχουμε υψηλή πίεση
spot_img

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ειδικά για όσους διαχειρίζονται την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποκαλείται συχνά «σιωπηλός δολοφόνος» λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων – και μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσω τακτικών ελέγχων. Η υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και αγγειακή άνοια.

- Advertisement -

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) αποκάλυψε ότι ένα τρόφιμο που θεωρείται υγιεινό, ενέχει έναν κρυφό κίνδυνο λόγω πρόσθετων ουσιών: Είναι οι επεξεργασμένες ελιές που είναι γεμάτες αλάτι. Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ειδικά για όσους διαχειρίζονται την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Παρά την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε και υγιή λίπη, οι ελιές μπορεί να φέρουν υψηλά επίπεδα αλατιού από τη διαδικασία συντήρησης, επομένως πρέπει να τις απολαμβάνετε με μέτρο. Οι ελιές δεν είναι εγγενώς αλμυρές αλλά συνήθως διατηρούνται σε άλμη. Ανάλατες ελιές είναι διαθέσιμες σε ορισμένα εξειδικευμένα καταστήματα.

Οι ελιές συντηρούνται σε άλμη (νερό με αλάτι) για να διατηρούνται, να μαλακώσουν και να αποκτήσουν γεύση. Αυτό σημαίνει ότι:

  • 5–6 ελιές μπορεί να περιέχουν πάνω από 400–500 mg νατρίου
  • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για υπερτασικούς είναι κάτω από 1.500–2.000 mg

Στον ιστότοπό της, η BHF προτείνει: “Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να αναζητήσετε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μειώστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι”.

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το αλάτι στις ελιές

Συνιστάται να ξεπλένουμε καλά τις ελιές πριν την κατανάλωση. Επιλέγουμε ελιές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (υπάρχουν τέτοιες στην αγορά) και προσπαθούμε να περιορίσουμε την ποσότητα και να φάμε π.χ. 4–5 ελιές αντί για 10+. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε τις ελιές με τροφές πλούσιες σε κάλιο (π.χ. μπανάνα, πατάτα, σπανάκι), που αντισταθμίζουν εν μέρει τις επιδράσεις του νατρίου.

Οι ελιές είναι διατροφικός θησαυρός, αλλά για όσους έχουν υπέρταση, χρειάζεται μέτρο και προσοχή στη μορφή και στην ποσότητα. Είναι από τα λεγόμενα «υγιεινά αλλά αλμυρά» τρόφιμα – γι’ αυτό και τα αποκαλούμε “ύπουλα”.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα