Τα τρώμε ή καθαρίζουμε τα εσπεριδοειδή σχολαστικά;
Μερικοί άνθρωποι ξεφλουδίζουν σχολαστικά τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια, αφαιρώντας προσεκτικά τις λευκές κλωστές που βρίσκονται μεταξύ της φλούδας και του καρπού. Άλλοι τα τρώνε μαζί με το λευκό μέρος. Τι είναι αυτό το λευκό δέρμα και είναι ασφαλές να το φάμε μαζό με τον γεμάτο βιταμίνη C καρπό;
Είναι ασφελές να τρώμε το λευκό δέρμα στα μανταρίνια και τα πορτοκάλια;
Το πραγματικό όνομα του λευκού δέρματος είναι μεσοκάρπιο, που σημαίνει κάτι σαν «μεσαίος καρπός». Το μεσοκάρπιο βρίσκεται μεταξύ εξωκάρπιου και ενδοκάρπιου, η δε υφή του είναι παρόμοια με την υφή του σπογγώδους παρεγχύματος του φύλλου. Στα περισσότερα είδη εσπεριδοειδών έχει χρώμα λευκό, αλλά μπορεί σε μερικές ποικιλίες, κατά την ωρίμανση των καρπών να είναι ρόδινη ή ελαφρώς κίτρινη. Αν και δεν έχουν ιδιαίτερα νόστιμη γεύση (η γεύση τους κυμαίνεται από ουδέτερη έως ελαφρώς πικρή), οι λευκές κλωστές του μεσοκαρπίου είναι ιδιαίτερα υγιεινές, καθώς περιέχουν βιταμίνες και δευτερογενείς φυτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή.
- Δείτε ακόμη: Συγκλονιστικό βίντεο: Οδηγός της Formula 1 στο πιλοτήριο με διάρροια από τροφική δηλητηρίαση
- Δείτε επίσης: Οι 7 σοβαρές παρενέργειες από την κατανάλωση νοθευμένου μελιού
Τα φλαβονοειδή ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, που σημαίνει ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Επιπλέον, λέγεται ότι έχουν θετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι λευκές κλωστές αποτελούνται από δύσπεπτες ίνες , οι οποίες παραμένουν στα πεπτικά μας όργανα περισσότερο και διασφαλίζουν ότι δεν θα πεινάμε ξανά τόσο γρήγορα.