Πώς θα πάρετε όλα του τα οφέλη χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας
Όποιος αναζητά λιναρόσπορο στα ράφια των καταστημάτων έχει την επιλογή ανάμεσα σε ολόκληρους και ήδη αλεσμένους κόκκους. Αλλά σε ποια μορφή είναι πιο υγιεινός;
Οι λιναρόσποροι παρέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτοι φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , τα οποία, μεταξύ άλλων, προστατεύουν τα έντερα, την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πάνω απ ‘όλα, οι σπόροι λιναριού είναι γνωστό ότι αποτελούν ένα πολύ καλό πεπτικό βοήθημα . Αυτό οφείλεται στις βλεννώδεις ουσίες που περιέχονται στο κέλυφός τους: Αυτές οι ουσίες δεσμεύουν το νερό στα έντερα και διογκώνονται, γεγονός που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και διεγείρει την πέψη.
Αν θέλετε να συμπεριλάβετε σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να προτιμήσετε τους χοντροαλεσμένους κόκκους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
Είναι πιο υγιεινοί οι αλεσμένοι λιναρόσποροι;
Ο λιναρόσπορος μπορεί να αναπτύξει πραγματικά τα θετικά του αποτελέσματα μόνο εάν έχει αλεσθεί εκ των προτέρων. Εξάλλου, το κέλυφος ολόκληρων λιναρόσπορων δύσκολα μπορεί να διασπαστεί στο γαστρεντερικό σωλήνα . Αυτό σημαίνει ότι τα πολύτιμα συστατικά τους δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν προς τα έξω.
Επομένως, είναι πιο λογικό να αγοράζετε λιναρόσπορους που έχουν ήδη αλεσθεί ή να χρησιμοποιήσετε ολόκληρους λιναρόσπορους και να τους αλέσετε φρέσκους πριν από το γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο, η υγιής βλέννα μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα. Επιπλέον, κατά το στύψιμο βγαίνει και λίγο λινέλαιο το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα είναι ότι το λάδι «λιπαίνει» το εντερικό περιεχόμενο και το κάνει πιο ολισθηρό.
Σημαντική σημείωση: Εάν τρώτε λιναρόσπορο, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό. Διαφορετικά, οι βλεννώδεις ουσίες μπορεί να «κολλήσουν μεταξύ τους» και να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα – ή ακόμα και σε απειλητική για τη ζωή εντερική απόφραξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τυρί με τις λιγότερες θερμίδες
Πόσες κουταλιές λιναρόσπορο μπορούμε να καταναλώσουμε την ημέρα;
Η σύνθλιψη των σπόρων λιναρόσπορου απελευθερώνει επίσης υδροκυάνιο. Πρόκειται για μια οξεία τοξική ουσία που παράγεται από ορισμένες δευτερογενείς φυτικές ουσίες, τους «κυανογόνους γλυκοσίτες». Πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, το υδροκυάνιο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και ζάλη, και σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και κώμα ή θάνατο.
Επομένως ο λιναρόσπορος πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση και πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις κατανάλωσης (που δυστυχώς δεν υπάρχουν πάντα στη συσκευασία):
- Για ενήλικες: το πολύ μία κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορος ή 15 γραμμάρια ανά γεύμα.
- Για παιδιά: το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού ή 4 γραμμάρια την ημέρα.
- Ο θρυμματισμένος λιναρόσπορος δεν είναι κατάλληλος για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών: το υδροκυάνιο μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα επικίνδυνο για τα μωρά και τα μικρά παιδιά.