Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νερό με πιπέρι καγιέν – Δρα όντως κατά των φλεγμονών όπως ισχυρίζονται οι αθλητές; Τι λέει η επιστήμη;

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΝερό με πιπέρι καγιέν - Δρα όντως κατά των φλεγμονών όπως ισχυρίζονται οι αθλητές; Τι λέει η επιστήμη;
spot_img

Το νέο τρεντ με μπροστάρηδες δημοφιλείς αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου

Θα μπορούσε το νερό με πιπέρι καγιέν να είναι το κλειδί της ευεξίας και το φάρμακο κατά των φλεγμονών; Σύμφωνα με τον αμυντικό της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου New York Jets, Aaron Rodgers — θα μπορούσε.

Σε μια νέα συνέντευξη στο Associated Press , ο 40χρονος αθλητής ισχυρίστηκε ότι πίνει νερό με πιπέρι καγιέν ως μέρος της θεραπευτικής του αγωγής μετά από τραυματισμούς στο μηριαίο, το γόνατο και τον αστράγαλο αυτή τη σεζόν. Όπως ισχυρίζεται μάλιστα το μυστικό του αποκάλυψε ο T-Mo, όπως αποκαλείται Thomas Morstead, ένα άλλος παίκτης των New York Jets!

Αλλά τι λέει η επιστήμη; Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε όλοι το πικάντικο ελιξίριο;

«Έρευνα πάνω στις ιδιότητες του συγκεκριμένου πιπεριού καταδεικνύει ότι η χρήση της καψαϊκίνης , της δραστικής ένωσης στο καγιέν, μπορεί να ενισχύσει ελαφρώς τον μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση, βοηθώντας το σώμα να καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά», λέει ο Scott Keatley, RD , συνιδιοκτήτης του Keatley Medical Nutrition Therapy. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει την πέψη διεγείροντας τα πεπτικά ένζυμα και αυξάνοντας το οξύ του στομάχου, υποστηρίζοντας δυνητικά την ομαλή πέψη σε άτομα χωρίς προβλήματα ευαισθησίας».

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το καγιέν μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιος αντιφλεγμονώδης παράγοντας «ο οποίος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά σε περιπτώσεις ενόχλησης των αρθρώσεων ή των μυών», είπε ο Keatley.

Όμως, ενώ η καψαϊκίνη έχει συνδεθεί με την ανακούφιση από τον πόνο σε θεραπευτικές ή υψηλές δόσεις, ένα ρόφημα που περιέχει καγιέν μάλλον δεν συμβάλει σε αυτόν το στόχο. Όπως υποστηρίζει ο Jamie Alan, PhD , αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «Δεν νομίζω ότι η κατανάλωση καγιέν από το στόμα θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση».

Ωστόσο, το τοπικό καγιέν ή η καψαϊκίνη μπορεί να κάνουν κάτι για την ανακούφιση από τον πόνο. «Το πιπέρι καγιέν καταστρέφει την ουσία P, η οποία είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στη μετάδοση του πόνου», είπε ο Alan, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επί του παρόντος διάφορες κρέμες και έμπλαστρα χωρίς ιατρική συνταγή που περιέχουν καψαϊκίνη.

Αξίζει μία δοκιμή ροφήματος νερού με πιπέρι καγιέν;

Σε γενικές γραμμές, ο Άλαν είπε ότι το να πίνεις νερό με πιπέρι καγιέν «πιθανότατα δεν είναι επιβλαβές, εκτός κι αν έχεις γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έλκος στομάχου». Εάν έχετε ευαισθησία στις πιπεριές, μπορεί επίσης να αισθανθείτε άβολα για περίπου 15 λεπτά περίπου αφού πιείτε το παρασκεύασμα, είπε.

Εάν έχετε αιμορροΐδες, παλινδρόμηση οξέος ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) «μπορεί να αυξήσει την ενόχληση και ενδεχομένως να επιδεινώσει τα συμπτώματα», είπε ο Keatley. Επίσης, η καψαϊκίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ειδικά με αραιωτικά του αίματος .

«Το νερό με πιπέρι καγιέν μπορεί να προσφέρει κάποια μικρά οφέλη στον μεταβολισμό και στο πεπτικό σύστημα, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά», είπε. «Ενώ η καψαϊκίνη μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ώθηση στον μεταβολισμό και στην πεπτική υποστήριξη, δεν υποκαθιστά μια ισορροπημένη διατροφή ή μακροπρόθεσμες στρατηγικές ευεξίας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο