Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ω-3 λιπαρά: βοηθούν στην ενίσχυσή του ανοσοποιητικού και την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΩ-3 λιπαρά: βοηθούν στην ενίσχυσή του ανοσοποιητικού και την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης
spot_img

Δύο έρευνες για τα ωμέγα 3 λιπαρά DHA και EPA, φέρνουν νέα στοιχεία ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ωμέγα 3 μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη δομή των κυττάρων των υγιών ενηλίκων.

Κάθε μελέτη ανέφερε ότι η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων στο αίμα αυτών των μορφών ωμέγα 3 ωφέλησε την υγεία κάθε συμμετέχοντα στα πειράματα.

«Αυτές οι δύο έρευνες που συνδέουν έναν υψηλό δείκτη των ωμέγα 3 με χαμηλά επίπεδα δύο νέων βιοδεικτών, μας βοηθούν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα γιατί τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι καλά για εμάς», λέει ο Δρ William Harris, ανώτερος συγγραφέας και στις δύο μελέτες και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιπαρών Οξέων (FARI).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ανάγκη για Διαιτητικές Αναφορές Πρόσληψης – DRIs για υγιείς ενήλικες σχετικά με την πρόσληψη ω-3.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές. Στα θηλαστικά, αυτά τα λιπαρά οξέα προέρχονται μόνο από τη διατροφή. Το λιπαρό οξύ βρίσκεται κυρίως σε πηγές όπως τα ζωικά λιπίδια, αλλά τις vegan φόρμουλες έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Ωμέγα 3 και μεμβράνες ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η πρώτη μελέτη εξέτασε την επίδραση των ωμέγα 3 στο πλάτος κατανομής των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW) – ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για την ένδειξη της κυτταρικής ακεραιότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 των μεμβρανών των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που αναφέρεται ως δείκτης ωμέγα 3, είναι ένας βιοδείκτης της μακροπρόθεσμης πρόσληψης EPA και DHA.

Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν αν ένας υψηλότερος δείκτης ωμέγα 3 μπορεί ακόμα να συσχετιστεί με διαφορές στη δομή των κυττάρων στους υγιείς ανθρώπους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Michael McBurney, εξηγεί: «Αν και το RDW χρησιμοποιείται κλινικά για τη διάγνωση της αναιμίας, έχει αποδειχθεί πρόσφατα ότι προβλέπει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από πολλαπλές ασθένειες – για παράδειγμα καρδιαγγειακά, SARS-COV-2, σήψη, πνευμονοπάθεια και καρκίνο».

Ωστόσο, οι ερευνητές επέλεξαν να διεξάγουν τη μελέτη τους σε υγιείς ανθρώπους για να καθορίσουν εάν τα επίπεδα EPA και DHA θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τη δομή και τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε μη φέροντες ασθένειες. Η μελέτη ήταν, στην πραγματικότητα, απέδειξε μια σχέση.

Κατά την παρατήρηση της βιοστατιστικής πάνω από 25.000 ατόμων χωρίς ενδείξεις φλεγμονής ή αναιμίας, ένας υψηλότερος δείκτης ωμέγα 3 συσχετίστηκε σημαντικά με καλύτερη RDW.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ πρόσληψης ωμέγα 3 και RDW, συμβάλλει στο επιχείρημα για τη δημιουργία DPI για EPA και DHA σε υγιείς ανθρώπους.

«Επειδή ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους μας στο FARI είναι η δημιουργία επιστημονικής υποστήριξης για τα DRIs, περιορίσαμε επίσης αυτή τη μελέτη σε υγιείς ανθρώπους. Αποκλείοντας άτομα με ενεργή φλεγμονή, προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα οι επικριτές να ισχυριστούν ότι τα ευρήματά μας σχετίζονταν με ασθένειες», λέει ο McBurney.

Τα οφέλη του DHA, ειδικότερα, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο παρελθόν, με αντιφατικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη γνωστό στην επιστημονική βιβλιογραφία ότι λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα 3 συμβάλλουν στη δομική ακεραιότητα των μεμβρανών των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οφέλη των ωμέγα 3 στο ανοσοποιητικό

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν η πρόσληψη ωμέγα 3 θα μπορούσε να συνδεθεί οριστικά με την ανοσολογική λειτουργία. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από “έμφυτα” και “προσαρμοστικά” συστατικά. Τα έμφυτα συστατικά, όπως τα ουδετερόφιλα, διασπούν τραυματισμένα και άρρωστα ανθρώπινα κύτταρα και βακτήρια ξένα στο σώμα, εμποδίζοντάς τα να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα.

Τα προσαρμοστικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούνται από λεμφοκύτταρα ή Τ και Β κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα επιτίθενται σε άλλα που εκφράζουν δείκτες ασθένειας, όπως οι ιοί. Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αναλογία ουδετερόφιλων / λεμφοκυττάρων (NLR) για να μετρήσουν την ισορροπία μεταξύ του έμφυτου και προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Η NLR μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει συστηματική φλεγμονή και να προβλέψει το θάνατο από διάφορες χρόνιες ασθένειες. Η μελέτη, που διεξήχθη μεταξύ περισσότερων από 28 χιλιάδων υγιών ατόμων, διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 συσχετίστηκαν με χαμηλότερο NLR.

Αυτή η συσχέτιση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των ατόμων με δείκτη ωμέγα 3 κάτω από 6,6% (ένα ιδανικό επίπεδο είναι 8% ή υψηλότερο). Μεταξύ των ατόμων με δείκτη άνω του 6,6%, η NLR ήταν λίγο πολύ σταθερή.

Ο McBurney τόνισε ότι αυτή η σχέση δείχνει τον πιθανό ρόλο που διαδραματίζουν τα επίπεδα EPA και DHA στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Το έγγραφο NLR μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι περισσότερες μελέτες διατροφής-ανοσοποιητικού μετρούν τα κυκλοφορούντα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων, δηλαδή δείκτες φλεγμονής, καθιστώντας τα ευρήματα που σχετίζονται με ασθένειες”, τονίζει ο McBurney.

“Αυτή είναι μια έκθεση μιας συσχέτισης μεταξύ της κατάστασης των θρεπτικών ουσιών και της ανοσολογικής λειτουργίας / ισορροπίας με βάση τα κύτταρα σε υγιείς ανθρώπους.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο