Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο σοβαρός κίνδυνος που κρύβεται πίσω από την πρωτεϊνικές δίαιτες – Πειραματική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ σοβαρός κίνδυνος που κρύβεται πίσω από την πρωτεϊνικές δίαιτες - Πειραματική μελέτη
spot_img

Επιστημονική μελέτη υπογραμμίζει τους κινδύνους τοξικότητας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.

Το τελευταίο καιρό οι δίαιτες «παλαιολιθικής εποχής» ή αλλιώς δίαιτα Palo γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Η δίαιτα PaLO Μιμείται την διατροφή των ανθρώπων την παλαιολιθική εποχή, 2,5 εκατομμύρια έως 10.000 χρόνια πριν και βασίζεται σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ζωικές και φυτικές. Αν και είναι αποτελεσματικές στη ρύθμιση του βάρους και στη σταθεροποίηση του διαβήτη, αυτές οι δίαιτες δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικιών, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) μελέτησαν τον αντίκτυπό τους. Οι ερευνητές είπαν πως η περίσσεια πρωτεΐνης αυξάνει σημαντικά την παραγωγή αμμωνίου, κατακλύζοντας το συκώτι. Η περίσσεια αμμωνίου μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και, σε σοβαρές περιπτώσεις, να οδηγήσει σε κώμα. Αυτά τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο  Journal of Biological Chemistry, προτείνουν προσοχή όταν ακολουθείτε αυτές τις δίαιτες.

Το αμμώνιο είναι ένα κανονικό απόβλητο προϊόν διάσπασης πρωτεϊνών, που ουσιαστικά αποβάλλεται στο ήπαρ από το ένζυμο αφυδρογονάση της γλουταμικής (GDH). Σε περίπτωση υπερφόρτωσης πρωτεΐνης, το ένζυμο GDH τίθεται υπό πίεση. Για να μελετήσει τον αντίκτυπο της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η επιστημονική ομάδα τάισε υγιή ποντίκια και ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο GDH στο συκώτι τους, μια δίαιτα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μιμείται τη λεγόμενη παλαιολιθική δίαιτα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε υγιή ποντίκια, αν και η περίσσεια πρωτεΐνης αύξησε την παραγωγή αμμωνίου, το συκώτι διαχειρίστηκε αυτή την περίσσεια λόγω της δράσης του ενζύμου GDH, το οποίο αποτοξινώνει το αμμώνιο πριν προκαλέσει βλάβη. «Αντίθετα, στα ποντίκια που δεν έχουν το ένζυμο GDH, το συκώτι δεν είναι σε θέση να αποβάλει την περίσσεια τοξικού αμμωνίου που προέρχεται από πρωτεΐνες. Δεν χρειάζεται να περιμένετε εβδομάδες ή μήνες. Μια αλλαγή διατροφής που διαρκεί λίγες μέρες είναι αρκετή για να παρατηρηθούν σημαντικές συνέπειες», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Συνιστάται προσοχή

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι σε περίπτωση δυσλειτουργικού ενζύμου GDH, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβή περίσσεια αμμωνίου. Το αμμώνιο που δεν αποβάλλεται από το ήπαρ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές, ιδιαίτερα νευρολογικές. Μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να αξιολογήσει τη δραστηριότητα της GDH για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του μεταβολισμού με πρωτεΐνες σε άτομα των οποίων το ένζυμο GDH είναι ανεπαρκές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο