Δημοφιλή τρόφιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι τα φρέσκα.
Καταρρίπτοντας ότι γνωρίζουμε για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ένας γιατρός αποκάλυψε πως ορισμένα από αυτά είναι πιο θρεπτικά στην κονσερβοποιημένη ή κατεψυγμένη εκδοχή τους. Ο χειρούργος του NHS Dr Karan Raj, με την ονομασία στο TikTok, @dr.karanr, σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα, ισχυρίζεται πως 4 δημοφιλή τρόφιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, στην πραγματικότητα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι τα φρέσκα.
Αν και κάτι τέτοιο προκαλεί έκπληξη, όταν σχεδόν όλοι οι επιστήμονες υγείας υποστηρίζουν την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ωστόσο και η Bridget Benelam επιστήμονας διατροφής στο British Nutrition Foundation, είχε υποστηρίξει στο BBC, παρόμοια θέση. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κονσερβοποιημένων τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν από φρούτα, λαχανικά, πατάτες και όσπρια έως ψάρι και έτοιμα τρόφιμα όπως σούπα, φασόλια ή τσίλι, που μερικά από αυτά είναι θρεπτικά καλύτερα από άλλα. Τόνισε μάλιστα πως τα κύρια θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να χαθούν ή να μειωθούν κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης είναι μερικές από τις υδατοδιαλυτές και θερμοευαίσθητες βιταμίνες.
Τα τρόφιμα που σύμφωνα με τον, Δρ Raj, διαθέτουν περισσότερα οφέλη κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα, περιλαμβάνουν:
1. Ντομάτες
Ο Δρ Raj είπε πως αν τρώτε ντομάτες σε κονσέρβα, έχουν πραγματικά περισσότερο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες, καθώς και περισσότερο ασβέστιο και σίδηρο από τις φρέσκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το φρέσκο είναι χειρότερο από το κονσέρβα, απλώς έχει διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Επίσης οι φρέσκες ντομάτες διαθέτουν «σημαντικά» περισσότερη βιταμίνη Α από την κονσερβοποιημένη ποικιλία τους. Αν μαγειρεύετε ντομάτες είτε σε κονσέρβα είτε φρέσκες, αυξάνετε ακόμη περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητα του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου. Αυτό οφείλεται στο ότι η διαδικασία μαγειρέματος μαλακώνει τα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων, καθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά ευκολότερα να απορροφηθούν.
2. Μύρτιλα
Ο Δρ Raj προτείνει ότι τα κατεψυγμένα μύρτιλλα μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και πολυφαινόλες (φυτικά μικροθρεπτικά συστατικά) σε σύγκριση με τα φρέσκα. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να έχουν ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα αντίστοιχά τους όπως τα κατεψυγμένα μύρτιλλα, διατηρούν περισσότερη βιταμίνη C και πολυφαινόλες από τα φρέσκα επειδή η διαδικασία κατάψυξης επιβραδύνει την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Τα περισσότερα κατεψυγμένα φρούτα, όπως τα μούρα, συχνά καταψύχονται μέσα σε 24 ώρες από τη συλλογή τους και είναι συχνά πιο φρέσκα διατροφικά από τα φρέσκα προϊόντα που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ για μέρες».
3. Μπιζέλια
Τα κατεψυγμένα μπιζέλια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών Β και βιταμίνης Ε από τα φρέσκα μπιζέλια, σύμφωνα με τον γιατρό.
4. Σπανάκι
Ο Δρ Raj είπε επίσης ότι το σπανάκι “συχνά” περιέχει περισσότερους τύπους βιταμίνης Ε όταν έχει καταψυχθεί. Ακόμα καλύτερα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον σίδηρο πιο αποτελεσματικά από το κατεψυγμένο σπανάκι από το φρέσκο. Στο ωμό σπανάκι, μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε σίδηρο είναι δύσκολο να απορροφηθεί, αλλά το κατεψυγμένο σπανάκι συχνά ζεματίζεται και συσκευάζεται σε κύβους πριν καταψυχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περιέχει λιγότερα αντιθρεπτικά συστατικά όπως οξαλικά, βοηθώντας έτσι να απορροφήσετε περισσότερο σίδηρο.