Η κατανάλωση μιας χούφτας αμύγδαλα την ημέρα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή βουτυρικού, ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας που προάγει την υγεία του εντέρου.
Μια ομάδα ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου ερεύνησε την επίδραση των ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων στη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, χρηματοδοτείται από το Almond Board of California.
Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από χιλιάδες μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο. Αυτά παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη των θρεπτικών ουσιών και μπορούν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι μηχανισμοί του τρόπου με τον οποίο τα μικροβιώματα του εντέρου έχουν αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμα υπό διερεύνηση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων τροφών μπορεί να επηρεάσει θετικά τους τύπους βακτηρίων στο έντερό μας ή τι κάνουν στο έντερο μας.
Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου στρατολόγησαν 87 υγιείς ενήλικες που έτρωγαν ήδη λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα διαιτητικών ινών και που έτρωγαν τυπικά ανθυγιεινά σνακ (π.χ. σοκολάτα, πατατάκια). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα άλλαξε τα σνακ της για 56 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα την ημέρα, η άλλη για 56 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα την ημέρα και η ομάδα ελέγχου έτρωγε muffins που ταιριάζουν με την ενέργεια ως έλεγχος. Το πείραμα διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βουτυρικό ήταν σημαντικά υψηλότερο μεταξύ όσων έτρωγαν αμύγδαλα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν το μάφιν. Το βουτυρικό είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας που είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα που καλύπτουν το κόλον. Όταν αυτά τα κύτταρα λειτουργούν αποτελεσματικά, παρέχουν μια ιδανική συνθήκη για την άνθηση των μικροβίων του εντέρου, προκειμένου το τοίχωμα του εντέρου να είναι ισχυρό και χωρίς διαρροή ή φλεγμονή και για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στον χρόνο διέλευσης του εντέρου — τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή μέχρι το τέλος του εντέρου — ωστόσο όσοι έτρωγαν ολόκληρα αμύγδαλα είχαν επιπλέον 1,5 κενώσεις την εβδομάδα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων βελτίωσε τη διατροφή των συμμμετεχόντων, έχοντας υψηλότερη πρόσληψη μονοκορεσμένων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, καλίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Kevin Whelan, Επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: “Ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία είναι μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό. Αυτά τα μόρια δρουν ως πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, ρυθμίζουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερο και βοηθούν στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλου μπορεί να ωφελήσει τον βακτηριακό μεταβολισμό με τρόπο που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία. “
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221020130301.htm